вівторок, 13 грудня 2016 р.

Друзі!


Сьогодні минає 160 років від дня народження корифея українського театру, актора та режисера Миколи Садовського (Тобілевича).

У 1856 році в селі Кам'яно-Косуватому, що на Херсонщині, у дружній та скромній родині народився хлопець Микола. Сім'я була вельми скромна. Батько Карпо працював прикажчиком у різних панських маєтках, а мати Євдокія була кріпачкою. Щоправда, коханий чоловік викупив її, тож дружина піклувалася про родину та співала дітям чудових пісень, які, ймовірно, відкрили їм любов до мистецтва.

Здавалося, це була звичайна хутірська сім'я, та четверо з шести дітей Тобілевичів присвятили своє життя українському театру та його становленню. Це драматург Іван Карпенко-Карий, актори Микола Садовський і Панас Саксаганський, та відома актриса - їхня сестра Марія Садовська-Барілотті. Як же так сталося?

Микола Тобілевич учився у повітовій школі, згодом в херсонській гімназії, потім у Єлисаветградському реальному училищі. Коли почалася війна із Туреччиною, хлопчина пішов добровольцем на фронт, брав участь у найзатятіших битвах, дійшов до самого Константинополя. З війни повернувся унтер-офіцером, служив у Бессарабії.

Та театр глибоко жив у його серці. Тож він не розгубився і організував при офіцерському зібранні драматичний гурток. Саме там він зустрів кохання усього свого життя - дружину артилериста Марію Адасовську-Хлистову, більш відому як Заньковецьку. Саме Микола Садовський відкрив їй шлях на сцену, запросив на перші гастролі, став для неї єдиним чоловіком та сенсом буття.

Нажаль, однолюбка Занковецька не знала про доволі розважливий характер чоловіка. Той повсякчас розпочинав різні романи на стороні, одній з жінок взагалі подарував дитину. Але коханка відмовилася від позашлюбного сина, якого назвала Юрком. Як ви думаєте, хто його виховував? Марія Занковецька. Коли хлопець загинув від запалення легенів, жінка пережила страшну трагедію. В неї так і не вийшло збудувати своє особисте життя з Садовським, але вона кохала його до скону.

Микола Садовський віддав театру сорок років, зіграв сотні чудових ролей. А у 1907 створив в Києві постійний український театр, що проіснував 14 років.

Помер актор у Києві, похований на Байковому кладовищі. Багато експертів вважають, що театрального митця такого рівня в Україні після Садовського не було. Але це означає лише одне – є простір та запит на нього, тому нове покоління українців має заповниту цю нішу новим талантом.

Немає коментарів:

Дописати коментар