четвер, 29 грудня 2016 р.

Друзі!


У цей день 43 роки тому помер Соломон Ґольдельман – визначний діяч української єврейської громади, людина, що вболівала за цілісність та незалежність України.

Він народився в місті Сороки Бессарабської губернії. Був журналістом, спершу працював у керченській газеті «Західний кур'єр», займався театральною критикою. Свої публікації підписував псевдонімом «Сіг» - від перших літер імені, по батькові та прізвища.

Соломон Ізраїлевич, до речі, був палким прибічником самостійності України. Він був членом єврейської робітничої партії Поалей-Ціон, яка саме за його ініціативою першою з неукраїнських партій визнала Центральну Раду.

Він був добре обізнаним у економіці, закінчив Київський комерційний інститут та кілька років працював там викладачем.

У 1917 році Тимчасовий уряд призначив Соломона Ґольдельмана завідувачем українським відділом міністерства праці. Саме Соломон Ізраїлевич завдяки своїм проукраїнським поглядам зайняв місце у Крайовому комітеті охорони революції в Україні.

За часів Гетьманату Ґольдельман жив у Одесі, був редактором газети «Наше життя», що друкувалася мовою ідиш. Також писав статті українською, підписував їх прізвищем «Золотаренко», бо саме так дослівно перекладав своє прізвище.

Двічі він був заступником міністра праці в уряді Директорії, спершу в уряді Володимира Чехівського, Згодом – Ісаака Мазепи. Подав у відставку, коли головний отаман Симон Петлюра на переговорах у Польщі відмовився від Західної України. Це аж ніяк не підпадало під уявлення Соломона про цілісну державу.

Тож у 1920 Ґольдельман виїхав до Австрії. Там він написав свою найвідомішу працю «Жидівська національна автономія в Україні. 1917-1920» та «Листи жидівського соціял-демократа про Україну. Матеріали до історії українсько-жидівських відносин за часів революції». Наведу вам одну яскраву цитату: «…росіяни в Петрограді, а жиди в Києві не вірили своїм очам, просто не могли повірити, що справді існує велика нація, що її люди звуться українцями, і велика країна, яка має назву Україна».

Соломон Ізраїлевич був противником більшовизму, перебуваючи в еміграції у Чехословаччині він був членом редакції часопису «Нова Україна» і не раз закликав не піддаватися пропаганді СРСР.

У 1939 році Прагу окупували німецькі війська. Тому Ґольдельман з дружиною Маріам Афонівною були змушені виїхати звідти. Спершу жили у Хайфі, згодом - в Єрусалимі. Він активно листувався з українською еміграцією, писав в українські видання, критикував антисемітизм в УРСР та українських колах за кордоном. Відомий громадський діяч помер в Єрусалимі.

Друзі, варто завжди пам’ятати, що дружба між народами та взаємне порозуміння – те, чого слід прагнути якнайбільше. Завжди були та є люди, що вірять у розвиток держави, варто лише послуговуватись їхніми ідеями та застосовувати їх.

Немає коментарів:

Дописати коментар