вівторок, 1 листопада 2016 р.

Друзі!


Думаю, усі ви знаєте, що таке російська пропаганда. Один із російських журналістів назвав Ізраїль «хлопчиком з підворіття», який шукав допомоги у «великих дядьків». Це так він описав для рупора Кремля – видання «РИА Новости» - Синайську кампанію, що розпочалася саме цими днями 60 років тому! Мовляв, тоді Ізраїль хотів анексувати Суецький канал, як от Росія анексувала Крим, і немає в цьому нічого такого. А ще, звісно, згадує Грузію – мовляв Ізраїль із допомогою «могутніх сусідів» був першим, а вона – другою. Як вам таке?

(https://ria.ru/analytics/20161029/1480207544.html)

Як же все було? Тоді Ізраїль погодився на військові дії зовсім не для того, щоб завойовувати території. Головною метою було знищення війська Єгипту, яке прагнуло нанести удар по країні з півдня; ліквідація терористів – фідаїв, що вбивали, грабували, ґвалтували ізраїльтян, а потім спокійно поверталися додому. Ну і останнє – відновлення доступу до Тиранських протоків, щобув перекритий.

Загальносвітова картина на той момент була такою: колоніальна система постала перед прірвою змін, а Ізраїль якраз межує із країнами, що під неї підпадали – Африкою та арабським Ближнім Сходом. Тодішній прем’єр-міністр Давид Бен-Гуріон, голова Генштабу Моше Даян та генеральний директор міністерства оборони Шимон Перес вирішили, що потрібно стати дружнішими з Францією та Британією, аби побороти арабський терор.

Відправною точкою удару цієї, спершу таємної, коаліції стала одностороння націоналізація Суецького каналу Єгиптом. Тоді країни вигадали операцію, відповідно до якої, першим у війну мав вступити Ізраїль, а офіційні Лондон та Париж – запропонувати посередництво у вирішенні конфлікту. Єгипет не міг на таке пристати, тож це призвело б до військової інтервенції. Тодішній прем’єр-міністр Ізраїлю Давид Бен-Гуріон дуже вагався на рахунок цього рішення. Він знав, у підсумку ситуацію вирішуватимуть США і СРСР. Радянський союз був не аби як зацікавлений у перемозі Єгипту, на той час навіть постачав туди зброю.

Та все ж операція відбулася. В історію вона ввійшла під назвою «Кадеш». За кілька днів ЦАХАЛ захопив Газу, вийшов до Суецького каналу. Такого від Армії Ізраїлю не очікував ніхто. У підсумку, під натиском Генасамблеї ООН(на яку все ж вплинули США та СРСР) війська швидко вивели. Так невелика молода країна – Ізраїль відчула себе сильною. Їй удалося досягти усіх поставлених на початку цілей.

Зараз російські пропагнадисти хочуть навіть історію Ізраїлю подати так, як їм зручно. Це – нонсенс. Я впевнений, Україна вже скоро має виконати свою місію та зупинити російську агресію, яка розгорнулася не лише у Криму та на Сході України, а й у людських головах. Машина російської пропаганди запущена вже давно, вона шириться по світу і торкається різних країн. І з нею потрібно невпинно боротися. Лише зробивши це, здобувши комплексну перемогу, українці зможуть дістати мир.

Немає коментарів:

Дописати коментар