середа, 9 листопада 2016 р.

Друзі.


Сьогодні хочу разом з вами пригадати одну страшну для усього єврейства подію, що увійшла в історію як «Кришталева ніч» або «Ніч битого скла». Я впевнений, що жоден з вас не лишиться байдужим.

Усі ви знаєте, що Адольф Гітлер прикладав надзвичайні зусилля для того, аби «небажаний» для нього народ просто емігрував з країни, він запроваджував драконівські закони, які робили життя євреїв у країні неможливим. Але вони терпіли. Це надзвичайно дратувало Гітлера, тож він вирішив «прибрати» усіх євреїв не власними руками, а загальною ненавистю. Та як змусити людей збунтуватися? Очільник Третього Рейху знав точно. Він вирішив, аби заплямувати репутацію євреїв, потрібно аби один із них, щонайменше, убив німецького дипломата. Задача не з легких. Для її виконання фюрер залучив Райнхарда Гейдріха, у якого вже був досвід з проведення подібних операцій. Той підібрав «жертву» - Гершеля Грюншпана якому було усього 17 років. Він переїхав до Франції із Німеччини, жив у дядька та «зустрічався» із секретарем німецького посольства у країні Ернстом фон Ратом.

Поки тривали пошуки необхідного «об’єкта», у Німеччині вже готувалися до великого єврейського погрому. Збільшили концлагері та позначили єврейські магазини. 28 жовтня почалася депортація 17 тисяч євреїв – їх відправили до кордону з Польщею. Люди кілька днів були змушені стояти на нейтральній полосі між двома країнами, бо жодна не хотіла приймати їх. Серед депортованих була й родина Грюншпана, яка відправила хлопцеві у Париж листа з проханням переказати трохи коштів. Його перехопили агенти гестапо, один з яких мав схилити Гершеля до замаху на німця та дати грошей на зброю. Агентові це вдалося. 9 листопада Гершель прийшов до посольства, де його, без будь-якого обшуку, пустили до фон Рата. Хлопець випустив у нього кілька куль, та не вбив, а лише поранив. Його арештували.

Цей замах – найбільше, чого прагнув Гітлер. Він став каталізатором для нацистів, які запустили справжній кривавий смерч. Забігали до будівель, били, ґвалтували, убивали євреїв. Вони трощили вітрини магазинів, і саме через розбите скло, що виблискувало, мов кришталь, ця страшна ніч отримала свою назву. Нацисти руйнували синагоги: ті, що знаходилися на пустирях, вони підпалювали, які ж були поблизу німецького майна, трощили. Загалом, за різними даними, у «Кришталевуніч» убили від 90 до 400 євреїв, сотні людей вчинили самогубство, десятки тисяч були арештовані та відправлені до концтаборів. Постраждало і їхнє майно: загалом спалили та розбили сотні синагог, тисячі магазинів розікрали та розтрощили.

Ернст фон Рат, до речі, вижив під час замаху. Тоді Гітлер підіслав у Париж лікаря Карла Брандта, що мав «урятувати» дипломата. Він так і вчинив – перелив йому кров іншої групи. Гершель Грюншпан мав надію урятуватися, бо єврейська організація із США переслала йому 20 тисяч доларів на адвоката. Та поки той сидів у в’язниці, та чекав суду, Париж захопили гітлерівські війська. За однією з версій, Гершель помер у концтаборі Заксенгаузен.

В пам’ять про цю страшну подію 9 листопада відзначають Міжнародний день проти фашизму, расизму та антисемітизму. Друзі, я вірю, що у ваших серцях ніколи не горітиме вогонь ненависті, бо він руйнує людину із середині. Не дозволяйте нікому маніпулювати своєю думкою та позицією. Та найбільше цінуйте інших, їхні життя та добробут. Тоді і вам повертатиметься лише добро.

Немає коментарів:

Дописати коментар