пʼятниця, 11 листопада 2016 р.

Друзі! Сьогодні хочу поділитися з вами історію про те, як можна створити спецпідрозділ з нуля.

Мова про ЯМАМ - контртерористичний спецпідрозділ поліції Ізраїлю, який вважається одним з кращих у світі. Та сам процес його розвитку дуже нагадує мені становлення української армії останніми роками.

Основне завдання підрозділу ЯМАМ - звільнення полонених. З’явився цей спецпідрозділ, як і все найкраще, через велику проблему. В 1974 спецназ армії мав урятувати дітей у школі Маалот, які були у полоні терористів. Та він не впорався. Тоді загинули діти. Військові зрозуміли, що такі ситуації потрібно попереджувати, а відповідати за це мають окремі люди.

Так і створили ЯМАМ. Та по цьому не збиралися робити нічого: ні гроші виділяти, ні розвивати. Все змінив десантник Асаф Хефец. Він почав тренувати бійців самостійно, вчив їх різним методам штурму. Разом вони зібрали усе необхідне обладнання для операцій з того, що було під рукою. А вивчене перевіряли на практиці. Нажаль, палестинські терористи давали для цього безліч можливостей.

Перший успіх до підрозділу ентузіастів прийшов у 1982, коли їм вдалося провести одразу декілька вдалих операцій у Лівані. Саме цей період став карколомним. Після Лівану бійці ЯМАМУ вже не вчилися, а навпаки вчили інших, бо виробили власну тактику та майстерність.

Утім пальму першості серед спецпідрозділів займав армійський Маткаль, а ЯМАМ – відставав. Так було аж до початку 90-тих. Тоді ЯМАМ почав демонструвати досконалу результативність при мінімальних втратах. Настав зірковий час ЯМАМ, бійці провели більше 1000 операцій, усі результативні. Їхні штурми стали ідеальні, захоплення терористів – досконало відпрацьованими, більшість дій – автоматичними.

Зараз ЯМАМ – це кращі з кращих. По-перше, там служать лише «контрактники», та ще й усі ветерани. Але у спецпідрозділі все починають з нуля, попередні нагороди та звання не мають жодного сенсу. Бійці зрілі, середній вік члена спецпідрозділу – 40 років. Потрапити туди майже неможливо, бо відбір надзвичайно жорсткий, окрім фізичних вправ потрібно здавати психологічні тести.

Попри те, що зараз технологічне забезпечення спецпідрозділу в тисячі разів краще, ніж було після створення, у ЯМАМ досі служать здебільшого ентузіасти. Заробітна плата бійців невисока, вони завжди мають бути готовими йти у бій, не мають жодного нормального відпочинку. Тож досі там служать в основному ті, хто вірить в ідею захисту Вітчизни і готовий покласти за неї життя.

Я розповів вам цю історію, бо мені здається, що вся армія України, яка зараз воює на Сході, схожа на ЯМАМ. На самому початку його створення. Та ви бачите, що з часом із найбіднішого цей спецпідрозділ став найкращим. Я переконаний, таке ж майбутнє чекає і на українські війська.

Немає коментарів:

Дописати коментар