четвер, 17 листопада 2016 р.

Сьогодні один з комітетів Ради Європейського Союзу може нарешті дати «зелене світло» безвізовому режиму для України.


Для багатьох українців це питання вкрай важливе. Одні пов’язують його з Революцією Гідності та її вимогами, інші вбачають у цьому позитивний сигнал розвитку держави.

Утім, поки що віз і нині там. Надання безвізу весь час переносять та затримують, за офіційною версією, це відбувалося через те, що «ЄС обговорює механізм призупинення безвізового режиму з третіми країнами у випадку необхідності». Та все ж, найвірогідніше, українці врешті дочекаються потрібного рішення, щонайменше, як «жест щедрості» напередодні Саміту Україна-ЄС, що відбудеться наступного тижня.

Я впевнений, що відкриття кордонів Євросоюзу – це єдиний вірний та очевидний крок, який вже давно мав відбутися. Наприклад, угоду про безвізовий режим Україна та Ізраїль підписали ще у 2010, а у дію він вступив у 2011 році. За цей час пасажиропотік туристів між країнами зріс у 10 разів!

Відстань між нашими країнами скоротилася. Українці та ізраїльтяни почали більше їздити один до одного, спілкуватися, відпочивати разом. Крім цього, було укладено безліч угод у сфері торгівлі та економіки. Вже зараз товарообіг між країнами складає 1 млрд доларів. Та це – не межа, бо Україна та Ізраїль готують договір про вільну економічну зону.

Більше того, вчора Верховна Рада України ратифікувала угоду про тимчасове працевлаштування між Україною та Ізраїлем. Завдяки цьому 20 000 будівельників з України зможуть влаштуватися на офіційну роботу у Ізраїлі за спрощеною системою.

Зараз ми активно розвиваємо культурні та наукові проекти між країнами, які допомагають культивувати унікальний взаємний досвід.

Я впевнений, що Україна має подолати усі бар’єри та врешті отримати свободу. Щонайменше, у візовому питанні. Воно є символічним і аж надто довгоочікуваним для всіх. Сподіваюся, Євросоюз, так само, як Ізраїль, наважиться на цей крок. Тим паче, він точно несе лише добрі наслідки.

Немає коментарів:

Дописати коментар