пʼятниця, 25 листопада 2016 р.

Друзі!


Саме у цей день 142 роки тому народився перший президент Ізраїлю Хаїм Вейцман.

Цей надзвичайний діяч народився у родині продавця деревини Озера в Російській імперії. Озер мав 15-теро дітей, Хаїм був третім. Хоча батько весь час працював, він цікавився читанням. Любов до книжок передавав і синові. Нажаль, віддати хлопця вчитися у виш він не міг – тоді доступу до вищої освіти євреї майже не мали. Та Хаїм був настільки здібним, що вступив учитися на хіміка до Берліну.

Там він познайомився із роботами Теодора Грецля і відкрив для себе сіонізм – єврейський націоналізм. У 24 роки він вже брав участь у Всесвітньому конгресі сіоністів, до цього – отримав звання доктора хімічних наук.

Пізніше Хаїм переїхав до Англії, де викладав біохімію у Манчестерському університеті. Вейцману сподобалася країна, а надто – її устрій. Коли Грецль помер, саме Хаїм став лідером сіонізму і зміг досягти того, що його ідеї розуміли і світові авторитети, і звичайні люди. Саме завдяки Вейцману з’явилася так звана «Декларація Бальфура», у якій ще у 1917 році йшлося про «створення у Палестині національного осередка для єврейського народу».

Хаїм все життя працював для створення Держави Ізраїль. Двічі його обирали президентом Всесвітньої сіоністської організації. На цій посаді він приймав участь у роботі ООН, коли та обговорювала розділ Палестини на дві незалежні держави – єврейську та арабську. Саме Вейцман наполіг на тому, аби пустеля Негев була у складі Ізраїлю.

«Старий доктор» - так Хаїма називав тодішній президент США Гаррі Трумен. Він мало розумівся на сіонізмі, та зустріч із Вейцманом підкорила його. Таким чином Сполучені Штати стали першою країною, що визнали Державу Ізраїль, більше того – Трумен виділив 100 млн доларів займу на розвиток економіки нової держави.

Не дивно, що у 1949 Хаїму Вейцману запропонували стати першим президентом Ізраїлю. Він радо погодився, але не думав, що посада насправді – формальна, а реально владою керуватиме перший прем’єр-міністр – Давид Бен-Гуріон. Тоді він зітхав: «Мій носовичок – єдине місце, куди я можу сунути свого носа». Утім на посту залишався до самої смерті, паралельно працював над створенням наукового центру, який зараз має його ім’я.

Друзі, Хаїм Вейцман завжди вірив, що, не зважаючи на вороже оточення, Ізраїль буде процвітати. Я впевнений, така сама доля чекає і на Україну, бо агресор, який знаходиться поряд, ніколи не зможе придушити потенціал, що є у країни.

Немає коментарів:

Дописати коментар