вівторок, 8 листопада 2016 р.

Друзі, чи здогадувалися ви, що праобразом легендарного шпигуна Джеймса Бонда був українець?


Ян Флемінг, автор книги про пригоди «агента 007» сам зізнався – героя він практично «списав» із британського розвідника Сіднея Райлі. Та мало хто знає, що це несправжнє ім’я. Насправді шпигуна звали Соломон Розенблюм, а народився він в Україні.

Його історія дуже заплутана, і досі в ній залишається безліч білих плям. Соломона знали і як Самуїла, і як Зігмунда, і як Шломо. Існує декілька версій про те, де він народився. За першою – десь у Херсонській губернії, за другою – в Одесі. Соломон був позашлюбним сином відомого судового агента Михайла Розенблюма, а виховував хлопця його двоюрідний брат Герша Розенблюм із дружиною Софією. Майбутній шпигун ріс розумним хлопцем, закінчив гімназію та встиг повчитись у Новоросійському університеті на фізико-математичному факультеті. Більше того, він знав цілих 7 мов, що надзвичайно знадобилося йому у майбутньому. Та згодом він зрозумів: євреям у Одесі починає гірше житися, тож треба шукати кращої долі. Тим паче, інтелект та шахрайські навички відкривали йому цілий світ. Крім цього, він вже устиг побувати за гратами – через участь у революційній групі «Друзі просвіти». Тож Соломон вирішив інсценувати власне самогубство і втекти. Написав мамі листа, що його тіло слід шукати під льодом у Одеській гавані та поїхав до Бразилії.

Саме у джунглях цієї країни розпочалася його кар’єра легендарного розвідника. Він втрапив до британської експедиції, під час якої врятував агента-розвідника. Той на знак подяки допоміг йому отримати громадянство Великобританії та переїхати. І вже там, за однією з версій, він одружився на багатій вдові Маргарет Томас-Райлі. Поговорюють, що й вдовою вона стала вже після зустрічі із одеським Соломоном.

Він працював агентом розвідки з 1897, спершу переїхав до Санкт-Петербургу, де розповідав усім, що він багатій, проживав життя так, як він найбільше любив, серед багатства, вечірок та гарних жінок. Та в 1903 році він вирішив самостійно провернути операцію. Він продав японцям план російського порту Порт-Артур, хоча сам товаришував із ними. Пізніше направив креслення і до Британії, та тоді він повністю розкрив свою натуру: Соломон грав тільки на своєму боці. І на боці грошей. Та його не розкрили.

Пізніше він повернувся до Петербургу і налагодив спокійне життя, відкрив фірму з перевезень морських вантажів, почувався як сир у маслі. Займався «промисловим» шпигунством – видавав секрети російських винаходів закордон. Та на початку Першої світової Райлі переїхав до Америки.

Повернувся він уже до Радянського Союзу на вимогу керівництва із Лондона. Він просто ненавидів більшовиків, передавав до Британії записки, що : «Будь-якою ціною ця мерзота, що народилась у Росії, має бути знищена». Історики запевняють, що саме Райлі був причасний до замаху на Леніна у серпні 1918, відомого як «Змова трьох послів». За це йому заочно присудили смертний вирок.

Та все ж геніальний шпигун втрапив на чужу вудку. Ми знаємо цю історію під назвою операція «Трест». Тоді радянські розвідники заманили Райлі та лідера партії есерів Бориса Савінкова до Союзу та стратили їх. Та от коли розстріляли одеського шпигуна – точно невідомо. Ніби-то, у 1925. Та існують версії, що шпигуну вдалося домовитися навіть з катами, і насправді він змінив ім’я та працював на їхню користь. Та свою мрію він так і не здійснив. Цей український єврей зітхав: «…я був всього у міліметрі від того, аби стати володарем Росії». Хто знає, що б тоді сталося?

Немає коментарів:

Дописати коментар