пʼятниця, 4 листопада 2016 р.

Друзі!


Хочу розповісти вам дещо надзвичайно цікаве. Чи чули ви про таємний загін розвідки в Армії оборони Ізраїлю? Він називається 9900, займається розвідкою електронних даних. Та його особливість – не у цьому. Там служать люди, що мають аутизм.

Завдяки певним порушенням нервової системи солдати з особливостями опрацьовують інформацію у кілька разів швидше, специфічні можливості допомагають їм впоратися із надзвичайно великим масивом даних, та помічати те, що око пересічної людини може пропустити. Такі вміння вже врятували сотні життів.

Уперше новобранців-аутистів до лав розвідки набрали у 2013. Ідея виникла раптово. В одній родині ізраїльського військового помер син, який служив на кордоні із Сектором Гази. На похорон приїхали батькові армійські друзі. Один з них поділився проблемою, мовляв, його два сини наче живі, а нібито й ні – через аутизм з ними ніхто не хоче контактувати. Про це почув розвідник у відставці. Саме йому згодом спало на думку, чому б не скористатися унікальними навичками аутистів? Ідею розвідника підтримав директор служби зовнішньої розвідки «Моссад» Тамір Пардо. Він напрацював відповідний план дій, розробив програму для підготовки новобранців, до якої входять навіть курси соціалізації, аби їм було легко співпрацювати із командирами та колегами.

Минуло 3 роки і цей підрозділ уже один з найелітніших. Та це не межа. Зараз Ізраїльська армія запустила проект «Роім рехок» ( «Бачимо далко»). Це – спеціалізоване тримісячне навчання, по закінченню якого солдати з особливостями психічного розвитку можуть отримати більш широкі знання, які допоможуть їм перейти у будь-який інший загін ЦАХАЛу.

Таким чином ізраїльські військові змогли не лише вирішити проблему працевлаштування аутистів, їхньої подальшої соціалізації, а й вкотре підняли Армію оборони Ізраїлю на новий рівень, бо здібності нових солдатів допомогли виконувати потрібну роботу якісніше та швидше.

Я впевнений, українська армія поки ще знаходиться на етапі свого становлення, бо десятки років без фінансування та вдосконалення матеріальної бази все ж не минули повз. Тож вона має запозичувати подібні ідеї. Потрібно не боятися кардинальних та подекуди ризикованих рішень, які можуть докорінно змінити армію та водночас піднести її на новий рівень.

Немає коментарів:

Дописати коментар