вівторок, 1 грудня 2015 р.

Ізраїльський культурний центр під патронатом Почесного консульства продовжує просвітницьку роботу в Україні.


Минулого тижня в приміщенні культурного центру пройшов семінар з клезмерської музики, який провели викладачі та музиканти Поліна Шеперд (Англія) та Ілля Сайтанов (Москва). Протягом трьох днів досвідчені педагоги знайомили молодь Львова з музичною традицією східно-європейських євреїв.

Музика євреїв Східної Європи сягає своїм корінням до народної музики стародавнього Ізраїлю. Клезмерами в східній Європі називали єврейських музикантів. Це слово походить від «клі-земер», що на івриті означає «музичний інструмент». А на ідиші клезмер - просто музикант.

Будь-яке єврейське свято - а їх чимало - завжди супроводжувалося веселою музикою. Весілля, бар-міцву, Хануку або навіть похорони неможливо було уявити без музикантів. Музикантів-євреїв також часто запрошували і на слов'янські торжества у складі зведених ансамблів. Основними і улюбленими інструментами, на яких виконується клезмерська музика, стали скрипка, цимбали, контрабас, кларнет, труба і барабан.

Результатом триденного семінару став концерт-імпровізація для музикантів зі Львівської області.

Крім того, в Почесному Консульстві відкрилася виставка "Єврейські ремесла" ("Творча майстерня " Nechama). Експозиція об'єднує роботи, виконані різними техніками - від стародавніх, як єврейське рейзеле (або вишивка - мистецтво створення мереживних візерунків з паперу), до сучасних. Роботи учасників творчої майстерні "Nehama" виконані техніками вітражного розпису, холодного і гарячого батику, розпису по кераміці, а також надзвичайно популярною сьогодні технікою фелтінг - валяння з вовни.

Роботи єврейських майстрів - як музикантів, так і художників - наповнені емоцією. За століття гонінь євреї навчилися цінувати життя по-справжньому: якщо вже єврею було гірко, то з усією пристрастю він висловлює своє горе в тужливо-сумній мелодії. Також і радість єврейського народу нестримна і здатна повести за собою навіть під час найчорнішого дня.

Пропоную вам відвідати Єврейський культурний центр у Львові, щоб особисто побачити роботи художників.

Немає коментарів:

Дописати коментар