понеділок, 28 грудня 2015 р.

В Ізраїлі вручили «єврейського Нобеля» - премію «Генезис»


Сьогодні мій пост про видатного сина ізраїльського народу з українським корінням - Іцхака Перлмана.

Іцхак Перлман - геніальний американський та ізраїльський скрипаль, диригент і педагог, один із найвіртуозніших музикантів ХХ століття, 16-тиразовий володар премії «Греммі». Його батько був вихідцем з Тернополя, сам же Перлман народився в Тель-Авіві.

За виняткові досягнення в музиці, діяльність на підтримку людей з обмеженими можливостями і прихильність єврейським цінностям наприкінці року Іцхак Перлман був удостоєний премії «Генезис» - так званого «єврейського Нобеля».

Премія «Генезис» - її розмір становить один мільйон доларів - вручається щорічно єдиному лауреату за видатні професійні досягнення, вагомий внесок у розвиток всього людства і відданість цінностям єврейського народу. Серед експертів, які обирають номінантів премії - лауреат Нобелівської премії Миру Елі Візель, голова правління Єврейського агентства «Сохнут» Натан Щаранський, спікер ізраїльського парламенту Юлій Едельштейн.

Іцхак Перлман є прикладом незламності людського духу: перенісши поліомієліт у віці чотирьох років, він подолав наслідки хвороби і протягом усього життя підтримує людей з обмеженими можливостями, стаючи для них джерелом натхнення і віри в себе. Також він присвячує велику кількість часу вихованню молодого покоління музикантів. У листопаді 2015 року Іцхак Перлман був удостоєний Президентської медалі Свободи США.

Перлман також широко відомий, як популяризатор єврейської культурної традиції у світі: у його репертуарі, крім класики, незмінно присутні твори єврейської народної музики. Крім того, він постійно працює з різними клезмерськими колективами, пише обробки народної музики, бере участь у створенні програм про єврейський фольклор. Кошти від премії «Генезис» музикант направить на роботу з людьми з обмеженими можливостями, а також подальший розвиток єврейської культури.

Я б сказав, що Іцхак Перлман не словом, а саме справою покращує наш світ, щодня демонструючи нерозривний зв'язок з єврейським народом, єврейськими цінностями і культурою. Своїм прикладом він показує, чого можна досягти в житті, маючи бажання і працьовитість. Такі люди - безумовний приклад для наслідування.

Немає коментарів:

Дописати коментар