четвер, 3 грудня 2015 р.

Ізраїль і Йорданія починають рятувати Мертве море


Сьогодні в Парижі продовжить свою роботу двотижневий Кліматичний саміт, на якому зібралися лідери країн-учасниць ООН - це майже 200 держав. Учасники обговорять питання зміни клімату, забруднення навколишнього середовища, альтернативні джерела енергії та ін..

Кожна країна підготує конкретний план роботи у сфері збереження клімату і реалізує його впродовж наступних років. Після Паризької конференції розвинені країни планують щороку збирати по 100 мільярдів доларів, починаючи з 2020 року, для допомоги в боротьбі з кліматичними змінами.

Ізраїльська делегація в Парижі налічує близько 70 осіб на чолі з прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньяху, міністром охорони навколишнього середовища Аві Габаєм і гендиректором міністерства Ісраелем Данцігером. В рамках Паризької конференції вісім ізраїльських компаній представлять новаторські технології в сфері відновлюваних джерел енергії та боротьби з наслідками зміни клімату.

У той же час, в понеділок Ізраїль і Йорданія оголосили про початок найбільшого в історії взаємин двох країн спільного проекту - порятунку Мертвого моря. У рамках проекту планується спорудження 180-кілометрового каналу між Червоним і Мертвим морем, а також будівництво в Ейлатській затоці заводу з опріснення води. Також у проекті бере участь і Палестинська автономія. Загальна вартість проекту 800 млн дол.., його профінансують Світовий банк, США та кілька європейських країн.

Як ви знаєте, Мертве море - це унікальна водойма, що знаходиться в найнижчій на планеті точці - 427 метрів нижче рівня моря. Його солоність становить 33.7%, це одна з найсолоніших водойм у світі. Вміст мінеральних речовин у воді унікальний, в атмосфері практично немає пилку та інших алергенів, через його велику глибину тут менше ультрафіолету у сонячному випромінюванні, а атмосферний тиск більш високий, що позитивно впливає на здоров'я. Крім того, Мертве море можна назвати одним з перших курортів в світі, а також постачальником різноманітних грязей - від бальзамів для муміфікації в Давньому Єгипті та сільськогосподарських добрив, до сучасної еко-косметики.

За останні півстоліття рівень Мертвого моря знизився більш ніж на 25 метрів. Зараз темпи обміління становлять близько одного метра на рік. Крім того, річка Йордан, яка підживлює його, також сильно обміліла за останні роки. Все це призведе до того, що незабаром Мертве море може стати Мертвою пустелею.

Після успішної реалізації проекту Ізраїль буде отримувати від 30 до 50 млн кубометрів прісної води, Йорданія близько 30 млн, а Мертве море щорічно поповнюватиметься водою на 200 млн кубометрів.

Зараз екологи б'ють на сполох, оскільки унікальне Мертве море приречене на зникнення. Впевнений, що реалізація подібних проектів допоможе зберегти цей унікальний природний пам'ятник для наших нащадків.

Немає коментарів:

Дописати коментар