вівторок, 15 грудня 2015 р.

Уряди майже 200 країн оголосили кінець ери викопного палива.


У суботу, 12 грудня в Парижі закінчився Кліматичний саміт, результатом якого стало підписання угоди про підвищення температури на планеті не більше ніж на 2 градуси. Також розвинуті країни взяли на себе зобов’язання виплачувати до 2020 року по 100 млрд. доларів за рік, щоб допомогти бідним державам трансформувати їхні економіки та зменшити кількість парникових газів.

Такий амбіційний план став результатом спостережень протягом майже двох десятиріч та переговорів між світовими лідерами. Наразі народи світу об’єднали зусилля в боротьбі з глобальною проблемою. Французький президент Франсуа Олланд, звертаючись до парламентарів, заявив, що країни мають рідкісну можливість ввійти в історію. «Ми знаходимося у вирішальній точці часу », - сказав він.

Вперше в історії спільна угода пов’язала багаті і розвинуті країни та найбідніші спільною метою – боротьбою зі зміною клімату.

Проте, текст підписаного документу не такий вже однозначний. Зокрема, угода являється юридично обов’язковою, але деякі пункти, в тому числі зобов’язання щодо обмеження викидів окремими країнами, ні. Наприклад, якщо у країни буде альтернатива, боротися з бідністю, розвиваючи промисловість завдаючи шкоди довколишньому середовищу чи боротися зі змінами клімату, то ніхто не зможе заборонити будувати нові фабрики, заводи.

Я б назвав основним досягненням Паризького саміту те, що світова спільнота нарешті почала сприймати загрозу кліматичних змін всерйоз. До того ж, тепер теорія підкріплюється фінансами: багаті країни будуть виділяти мільярди на розвиток бідних з надією, що ті будуть думати про клімат. Що ж, 100 млрд. доларів – достатньо хороший стимул для розвитку.

Виступаючи на Кліматичному саміті в Парижі, український президент Петро Порошенко підкреслив існування серйозної екологічної загрози на Донбасі та закликав світову спільноту всіляко сприяти припиненню вогню в регіоні. Я солідарний зі словами президента.

Україна сьогодні проголосила європейський курс розвитку, а це означає, що повинна виконувати європейські норми та стандарти якості.

Немає коментарів:

Дописати коментар