середа, 9 грудня 2015 р.

Промова Байдена або чи вміємо ми робити висновки


Вчора в українському парламенті виступав віце-президент Сполучених Штатів Америки пан Джо Байден. Я дивися виступ американського дипломата і відчував дуже суперечливі емоції. Перш за все, це захоплення від виступу визначного оратора та вкрай розумної людини. А по-друге, відчуття сорому за ситуацію, в якій зараз знаходиться моя країна.

Як і передбачалося, Джо Байден приїхав в Україну щоб «вправити мізки» українській владі. Причому всім разом.

Як стверджував в своїй теорії засновник політології Джон Маккіндер, Україна – це Heartland, серце землі і відіграє визначну роль в світовій політиці та історії.

Я повністю згоден з цією теорією. Українській нації завжди були притаманні нестримна енергія, сильна воля, унікальність та неповторність. Саме завдяки цій самобутності, українці протягом століть пронесли ідеї власної державності. Але в наші часи ця бурхлива енергія більше нагадує «броунівський рух», що спрямований на самознищення.

Революція Гідності довела, що в потрібний час українці здатні самоорганізуватися, їм не потрібні керівники, бо історична пам’ять сама спрямовує народ в потрібне русло. В такі моменти українці можуть бути монолітним кулаком, що своєю силою одномоментно змінює хід історії.

Сучасна українська влада два роки тому отримала майже 100-відсотковий мандат довіри від свого народу. Вдруге за останні 10 років… До чого ж ми прийшли за два роки? Чи виправдали можновладці хоча б частину довіри людей?

Тисячу років тому князі Київської Русі, не в змозі розділити владу і землі, запрошували «на царство» греків і варягів. Історія циклічна. Сьогодні американський політик абсолютно заслужено соромить нас в невмінні цінувати довіру народу і власну країну.

«Ви не знайдете жодну іншу демократичну країну у світі, де корупція так процвітає», - каже нам Байден. Чи не означає це повний провал «курсу демократичних реформ», а по-суті, нового розподілу України? Народові наобіцяли, тепер можна і власними справами займатися? Коло історії замкнулося…

І ось тепер американець Джо Байден з трибуни Верховної Ради говорить з нашими народними обранцями так, наче він все життя прожив в Україні, краще, глибше і довше знайомий з проблемами пересічних українців.

«Робіть! Робіть! Якщо ви досягнете успіху, ви будете засновниками і першими керівниками демократичної, вільної і об’єднаної України. Яка неймовірна відповідальність і яка неймовірна можливість послужити своїй країні!», - з такими словами пан Байден звернувся до представників української влади. Чи зрозуміли вони його? Гадаю, радше відчули що відступати їм більше нікуди. Не дадуть. Світові, як і українцям набридли пусті обіцянки. І Джо Байден приїхав саме для того, щоб довести це нашим високопосадовцям.

Сьогодні Україна стала центром уваги цілого світу. І увесь цивілізований світ сподівається на перемогу українського народу як над зовнішнім, так і над внутрішнім ворогом.

«Обидві битви, які ви ведете, підтримуються американської країною, народом, включаючи майже 1 млн гордих американців українського походження, включаючи європейські країни, ваших сусідів, які зацікавлені у вашому демократичному успіху. Ваші люди волелюбні люди світу. Всі спостерігають за вами. Якщо ви цього не зробите, якщо цей експеримент провалиться... Я дійсно не перебільшую того, що говорю, що майже всі люди світу вас підтримують, тому що багато залежить від того, досягнете ви успіху чи ні», - підкреслив Джо Байден.

Вважаю, що виступ пана Байдена в українському парламенті – це історична подія. Українці, як і світ, не можуть більше закривати очі на власні проблеми. Неможливо все виправдовувати війною. Можливо хоча завуальований стусан від американського політика змусить українську владу перейти від констатації фактів до дій.

Немає коментарів:

Дописати коментар