пʼятниця, 4 грудня 2015 р.

Неодноразово в моїх постах згадувався прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху.


Пан Нетаньяху - фігура, відома не тільки в Ізраїлі, він політик зі світовим ім'ям, проте мало хто знає, що його брат, Йонатан Нетаньяху, служив своїй країні не менш віддано.

Наприкінці червня 1976 року літак компанії «Ер Франс», на борту якого знаходилося 260 осіб, серед них більше 100 ізраїльських пасажирів, захопили терористи з Народного фронту звільнення Палестини. Посадивши літак в аеропорту Уганди, терористи вимагали звільнити 53 ув'язнених, які перебували у в'язницях Ізраїлю, Франції, ФРН, Швейцарії та Кенії. Підтримку терористам також надавав угандійський диктатор Іді Амін. Однак уряд Ізраїлю не пішов на перемовини. Замість парламентарів, в Уганду на звільнення заручників вирушив загін спецназу ...

3 липня 1976 року добірний загін елітного підрозділу Генштабу Армії оборони Ізраїлю звільнив 105 ізраїльтян, заручників захопленого терористами літака. Операція була розроблена протягом тижня, проведена за півтори години, в результаті 102 заручника були звільнені й доставлені в Ізраїль. Троє заручників, всі терористи і 24 угандійських солдати були вбиті, 3 літака МіГ-17 і МіГ-21 угандійскіх ВПС були виведені з ладу. Єдиним загиблим спецназівцем, виявився їхній командир, підполковник Йонатан Нетаньяху.

Син професора історії та філософії одного з університетів США, випускник Гарварду, Йонатан Нетаньяху, був одним з найталановитіших бойових офіцерів АОІ. У 28 років він був уже підполковником, командиром елітного підрозділу спецназу при Генштабі ізраїльської армії - "Саерет Маткаль". Цей спеціальний загін коммандос, на кшталт колишньої радянської "Альфи", підпорядковується безпосередньо начальнику Генштабу та виконує особливо секретні операції в Ізраїлі та за його межами.

Офіцерський склад елітного підрозділу в переважній більшості складається з випускників ВНЗ. У загін відбирають молодих хлопців, які відслужили кілька років у бойових військах. Вирішальне значення при зарахуванні в цю дуже престижну команду грає рівень інтелекту претендента, оцінюваний так званим коефіцієнтом IQ. Йоні Нетаньяху пророкували блискуче військове і політичне майбутнє.

Середній і молодший брати Нетаньяху в різний час також служили в підрозділі, яким командував Йонатан. Спецназ був для них, так би мовити, сімейною військовою професією. На згадку про загиблого героя операцію "Блискавка" перейменували в "Йонатан".

Успіх цієї операції був настільки по-голлівудськи неймовірним, що безпосередньо про неї було знято декілька фільмів. Крім того, сюжети деяких інших фільмів були засновані частково на цих подіях.

Спочатку операція проводилася під назвою «Блискавка», однак сьогодні весь світ знає її як операцію «Йонатан». Світове співтовариство визнало операцію «Йонатан» блискучим проявом майстерності ізраїльських військових, називаючи її практично неможливою для виконання. Безпрецедентна акція з порятунку великої кількості заручників пройшла з мінімальними втратами, а також увійшла в підручники з історії як приклад абсолютної відданості своєму народові, готовності захищати його ціною власного життя.

Ізраїль завжди пам'ятав і пишався своїми героями. Я дуже хочу вірити, що не тільки український народ, але й українська влада не забуде і не залишить тих, хто сьогодні віддає своє життя за Україну, за її свободу і незалежність.

Немає коментарів:

Дописати коментар