понеділок, 28 грудня 2015 р.

Львів визнано «Містом літератури ЮНЕСКО»



Цього року за офіційними результати відбору до програми «Місто літератури ЮНЕСКО», статус міста літератури одержав український Львів. Я вітаю львів’ян та всіх українців з цим здобутком!

Статус «Міста літератури» для Львова означатиме інтеграцію у світовий книжковий контекст, розвиток літературного туризму, популяризацію українських культурних набутків у світі. Для того, щоб отримати можливість взяти участь у конкурсі, заявку міста-претендента повинні були підтримати міста, які вже мають такий статус. Подання Львова схвалили Дублін, Единбург, Норвич, Мельбурн та Краків.

Заявка стала ініціативою Львівської міської ради та «Інституту міста» спільно із діячами культури та громадськістю. Одним з перших ініціаторів участі Львова у програмі «Міста літератури ЮНЕСКО» став Форум видавців. Львів здобув цей статус лише з другої спроби. Перша заявка, яку подали у 2013 році, була відхилена. Тоді основним зауваженням було те, що у Львові бракує літературних заходів.

Нагадаю, ще 1998 року найдавнішу частину історичного центру Львова, було внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

«Місто літератури ЮНЕСКО» - це проект в рамках мережі Creative Cities. Статус було впроваджено у 2004 році. Створена в 2004 році мережа креативних міст включає 116 членів. Метою програми є сприяння соціальному, економічному і культурному розвитку міст.

Наразі статус «Місто літератури ЮНЕСКО» мають Единбург, Мельбурн, Айова, Дублін, Рейк'явік, Норвич. У цьому році до них приєдналися Багдад, Барселона, Любляна, Монтевідео, Абідос, Тарту, Ульянівськ і Львів.

Літературне життя Львова нині просто не мислиме без львівських кав’ярень та богемних літературно-мистецьких об‘єднань і тусовок, цікавих творчих вечорів знаних українських літераторів, презентацій книжкових новинок у музеях, філармонії і театрах. Все це надає надзвичайно привабливого шарму сучасному літературному обличчю Львова.

На моє переконання, надання статусу «Місто літератури» стало підтвердженням багатої літературної традиції міста. Я вважаю, що тепер українці мають докласти зусиль, щоб утримати та підтвердити цей статус.

Немає коментарів:

Дописати коментар