четвер, 10 грудня 2015 р.

З 15 по 17 грудня я, як Почесний консул Ізраїлю в Україні, разом з керівництвом апарату українського парламенту вирушаю до Єрусалиму з робочим візитом.


Делегація Верховної Ради приїде до Ізраїлю, щоб перейняти успішний досвід ізраїльських колег. Представники української делегації вивчать роботу ізраїльського парламенту зсередини: комп'ютеризацію будівлі, використання сучасних інформаційних технологій у роботі Кнесету, систему «зеленого парламенту», систему інформаційної безпеки, оцифровування матеріалів. Також ізраїльські колеги поділяться з українськими гостями досвідом в поліпшенні громадського доступу та прозорості інформації.

Я не раз розповідав про роботу Кнесету на своїй сторінці. Як я вже говорив, ізраїльський парламент є «найзеленішим» парламентом у світі: у вищому законодавчому органі Ізраїлю розроблена та впроваджена система енергозбереження, а також економії водних ресурсів. Вчора спікер Кнесету Юлій Едельштейн і директор Ронен Плот урочисто відкрили унікальний екран, який повністю відображає процес енергоспоживання в будівлі парламенту. Тепер кожен зможе в режимі реального часу побачити, скільки лампочок зараз горить в парламенті, наскільки Кнесету вдалося знизити забруднення повітря і скільки, у підсумку, заощадили ізраїльські платники податків.

Сайт Кнесету в максимально доступній формі подає повну інформацію про роботу ізраїльського парламенту. Кожен відвідувач сторінки може прочитати біографії депутатів, простежити за їхнею роботою у сесійній залі і комітетах, дізнатися про їхні доходи. Знайти розклад роботи Кнесету і т.д. Крім того, будь-який бажаючий може зробити віртуальну екскурсію по Кнесету, ознайомитися з його історією.

8 грудня в Комісії Кнесету з науки та технології працівникам адміністрації Кнесету була вручена нагорода за доступність і прозорість інформації ізраїльського парламенту.

На церемонії вручення нагороди, генеральний директор Кнесету Ронен Плот зазначив: "Громадяни мають право знати, що відбувається в стінах парламенту, і ми робимо все можливе, щоб надати громадянському суспільству необхідні можливості для відстеження роботи Кнесету".

Сподіваюся, що ця поїздка допоможе українським фахівцям впровадити сучасні стандарти в роботу вітчизняного парламенту. Мені дуже хочеться, щоб і в Україні представників державних органів могли нагородити за доступність та прозорість інформації. Поки що ми можемо тільки переймати досвід інших.

Немає коментарів:

Дописати коментар