четвер, 17 грудня 2015 р.

Почесний консул Ізраїлю допоможе українським парламентарям навчитися ізраїльській економії


зліва направо - Почесний консул Ізраїлю в Західному регіоні України Олег Вишняков, виконуючий обов'язки голови Апарату Верховної Ради Володимир Слишинський, генеральний директор ізраїльського Кнесету Ронен Плот

16 грудня українська делегація на чолі з виконуючим обов’язків голови Апарату Верховної Ради Володимиром Слишинським разом з Почесним консулом Ізраїлю в Західному регіоні України Олегом Вишняковим провели зустріч в Кнесеті з генеральним директором ізраїльського парламенту Роненом Плотом та віце-спікером Кнесету і головою парламентської Асоціації Україна – Ізраїль депутатом Талі Плосков.

Ізраїльський Кнесет є взірцем екологічності, інновацій та розумної економії. Щорічно на утриманні будівлі Кнесету заощаджуються мільйони шекелів лише завдяки правильному веденню господарства.

Ронен Плот провів екскурсію по будівлі парламенту для української делегації та розповів про ключові моменти, які дозволяють зробити Кнесет одним з найбюджетніших парламентів у світі. Ніякого чародійства, просто розумний підхід до справи. Наприклад, на даху Кнесету встановлені сонячні батареї - в умовах ізраїльського клімату це дозволяє істотно заощадити електроенергію. Всі електроприлади та лампи замінені на світлодіодні, тобто енергозберігаючі, економні та довгострокові.

Ви уявляєте, скільки паперу споживає в рік бюрократичний апарат? У Кнесеті ця проблема вирішена дуже просто - всі голосування в парламентських комісіях проводяться через електронну систему, всі записи - тільки в планшетах. При цьому, якщо ви все ж таки зважитеся використовувати аркуш паперу, то звичайно ж будете писати з обох сторін і цей самий лист паперу економити. Хоча сам процес економії для українських депутатів буде не дуже звичний.

В ізраїльському Кнесеті економлять витрати навіть на звичайних побутових питаннях. Ще один приклад - всі зливні бачки замінені з 3,5 і 7 літрів на 2 та 4 літри. У рік - це десятки тисяч шекелів. Ви вийшли з кімнати? Система сама вимкне за вами світло. Залишити включений комп'ютер також без шансів. Він спочатку сам запитає чи на місці ви і якщо не отримає відповіді - просто вимкнеться. Однак, при такій системі в українському парламенті комп'ютери можуть взагалі не включитися.

У спекотному Ізраїлі скрізь і завжди стоять пляшки з водою. Скрізь, крім Кнесету. Вода в скляних пляшках для ізраїльських депутатів занадто дорога, а пластик забруднює навколишнє середовище, тому в Кнесеті використовують звичайні графини з водою. Однак, якщо згадати, що для українських депутатів склянки та пляшки - практично робочий інструмент, то і ця сфера економії у нас може не прижитися.

Також пан Плот поділився з українськими делегатами цікавим фактом - при Кнесеті існує спеціальна поліція, яка підпорядковується виключно спікеру. Ці широкоплечі хлопці абсолютно не переймаються недоторканністю, рангами і регаліями слуг закону і всі спроби депутатів перейти від дебатів до мордобою присікаються вмить. Дуже хороший метод навчити депутатів поводитися відповідно рангу.

Актуальне для українського парламенту питання присутності депутатів у Кнесеті також вирішене просто та геніально. По-перше, на електронному табло, розташованому в холі будівлі, відображаються фото всіх депутатів, які присутні на засіданні. Інформація відкрита для всіх. По-друге, депутатам доплачують по 100 шекелів за присутність у парламенті. Навряд чи український бюджет потягне такі суми, які можуть мотивувати українських депутатів не пропускати засідання, але ідея електронного табло на будівлі ВР може бути дуже дієвою.

Українські представники були вражені екскурсією. Хочеться вірити, що такі прості та ефективні кроки економії скоро стануть повсякденними та для будівлі Верховної Ради.

Не менш цікавою та повчальною стала зустріч з пані Плосков. Голова парламентської Асоціації Україна-Ізраїль пообіцяла пану Вишнякову передати для українських депутатів статут ізраїльського Кнесету. Враховуючи той стан, який сьогодні панує у Верховній Раді, подарунок більш ніж корисний. Даний статут містить безліч протоколів поведінки, прописує етичні норми роботи в парламенті та ведення дебатів.

Як бачимо, в Ізраїлю є чому повчитися не тільки у сфері безпеки. Ознайомлення української делегації з роботою ізраїльського Кнесету стане хорошою платформою для впровадження подібної системи економії та правильного адміністрування у Верховній Раді України.


зліва направо - Почесний консул Ізраїлю в Західному регіоні України Олег Вишняков, віце-спікер Кнесету та голова парламентської Асоціації Україна-Ізраїль депутат Талі Плосков, виконуючий обов'язки голови Апарату Верховної Ради Володимир Слишинський


Електронне табло присутності депутатів у Кнесеті


Немає коментарів:

Дописати коментар