неділя, 6 серпня 2017 р.

Друзі!



Друзі! Сьогодні День народження голлівудської кінозірки Віри Фарміги. Вона зіграла десятки чудових ролей, зокрема, у фільмах «Суддя», «Початковий код», «Вище неба» та інших. А ще – вона чудово говорить українською, може затанцювати гопака та має активну проукраїнську позицію.

Віра народилася 6 серпня 1973 року в окрузі Пассаїк, Нью-Джерсі, в сім'ї українських іммігрантів. Її мати Любов Спас була вчителькою, батько Михайло Фарміга – аналітиком комп'ютерних систем. Сім’я голлівудської зірки чимала – троє братів і три сестри. Бабуся та дідусь акторки по маминій лінії – Надія та Федір – зустрілися у таборі для переміщених осіб у Німеччині під час Другої світової війни. У 1946 році вони одружилися у Мюнхені, а через чотири роки переїхали у США. Батько Віри народився в Україні, а виріс в Аргентині. Він хотів стати професійним футболістом, але через травму коліна переїхав до США.

Віра росла в українській громаді в Ірвінгтоні (Нью-Джерсі), вивчала українську як рідну. Вона стала вчити англійську тільки коли їй виповнилося шість. Коли дівчинці було 12, її сім'я переїхала в інше місто, де Віра почала вчитися в українській католицькій школі. Крім цього вона ходила в український ансамбль народних танців під назвою «Сизокрилі». Фарміга була членом «Пласту», знаменитої організації української скаутів, заснованої ще в 1911 році.

У 1991 році Фарміга закінчила Центральну окружну середню школу Хантердон. В одинадцятому класі Віру не взяли у шкільну футбольну команду, що дуже її засмутило. Тоді подруга, аби розрадити дівчину, порадила їй взяти участь у шкільному спектаклі. На сцені Віра Фарміга виглядала настільки впевнено, що їй одразу дали головну роль. Після закінчення школи майбутня зірка кіно вступила на факультет візуальних і виконавських мистецтв до престижного Сирак`юзського університеті в Нью-Йорку, закінчивши в 1995 році.

У 1996 році Віра дебютувала на Бродвеї – зіграла роль Еммі Штраубе за п'єсою англійського драматурга Роналда Харвуда «На чиєму боці» про проблему нацизму в Америці. На телебаченні Фарміга дебютувала на каналі Fox в фантастико-пригодницькому телесеріалі «Рев» з Хітом Леджером. Справжній успіх до Віри прийшов після фільму «До мозку кісток». За свою акторську майстерність у цій стрічці Віра Фарміга отримала визнання від Асоціації кінокритиків Лос-Анджелесу як краща актриса. Думаю, у кожного є улюблені фільми, де грає Віра. Мій - «Хлопчик у смугастій піжамі», сильна картина про Голокост.

Перший чоловік актриси - французький актор Себастьян Роше, з яким вона знялася в серіалі «Рев». У 2005 році після восьми років шлюбу вони розлучилися. 13 вересня 2008 відбулося її весілля з музикантом Ренном Хоукі, якого Віра підкорила… своїм борщем! У пари є син та донька.

Віра активно підтримувала українців у період Євромайдану, після побиття студентів вона записала відеозвернення, де заявила, що повністю підтримує активістів: «Як американка, що пишається своїм українським походженням, я хочу висловити свою солідарність з українським народом», - казала вона. Фарміга різко засудила і вторгнення російських військ на Донбас. Тоді вона згадала український фольклор: «В українській мові є багато приказок, зокрема, «Не рухай лайно — не буде смердіти».

Вітаю з Днем народження цю талановиту, неймовірно красиву та розумну актрису. Зичу довгих років життя, цікавих ролей, нових звершень!



Немає коментарів:

Дописати коментар