середа, 16 серпня 2017 р.

Друзі!



Друзі! Сьогодні день пам’яті класика сучасної української дитячої літератури – Всеволода Нестайка. Саме він через свої твори вчив дітей найважливіших життєвих принципів – людяності, доброти, ставлення до проблем із гумором. Найпопулярніший твір автора — трилогія «Тореадори з Васюківки», який мають знати усі без винятку дітлахи.

Народився Всеволод Нестайко 30 січня 1930 року у Бердичіві. Існує навіть сімейна легенда про те, що мати народила хлопця у перерві між читанням Ремарка. Акушер, старий єврей, приймаючи в неї пологи, буцімто сказав: «Мадам! У вас, здається, з’явився письменник!». А з пологового будинку маму Нестайка перевезли не куди-небудь, а на вулицю Пушкіна. Родина у Всеволода теж була незвичайна. Батько – колишній «січовий стрілець», мама – викладачка російської словесності. У 1933-му тата Нестайка репресували органи НКВД. Ця трагедія надзвичайно вплинула на сім’ю. А ще – Голодомор, який тоді ширився українськими землями. Мати забрала Всеволода та переїхала у Київ до сестри.

Жінка під час нацистської окупації організувала маленьку підпільну школу. Мамина постійна зайнятість та страшні реалії, у яких доводилось жити, залишили свій слід у пам’яті Нестайка: «Можу повторити за Чєховим: у дитинстві в мене не було дитинства», - казав він. Натомість хлопець багато читав – любив історії про мандрівки авторства Джека Лондона, Жюля Верна, Миколи Трублаїні. Нестайко мріяв стати капітаном далекого плавання, але не судилося – через особливості зору. Те, що хлопець не міг побачити, малювала його уява. І вже у вісім років він написав перше оповідання.

Всеволод закінчив 10-літню загальну середню школу з одною четвіркою в табелі, зі срібною медаллю. Через обставини терору та війни не вчився у 5-му та 9-му класах. Курс 9-го класу вивчив самостійно за два місяці. Після школи вступив на слов'янське відділення філологічного факультету Київського університету імені Тараса Шевченка, яке закінчив у 1952 році.

Пізніше Нестайко працював у редакціях журналів «Дніпро», «Барвінок», видавництві «Молодь».

З 1956 по 1987 рік завідував редакцією у видавництві дитячої літератури «Веселка».

Перше оповідання для дітей Всеволод Нестайко надрукував у журналі «Барвінок» в 24 роки. Через два роки вийшла його перша книжка під назвою «Шурка і Шурко».

Всього за понад п'ятдесят років праці у дитячій літературі Нестайко видав близько сорока книжок оповідань, казок, повістей і п'єс. Твори Нестайка перекладено двадцятьма мовами світу - від англійської до бенгалі. За ними поставили кілька прекрасних фільмів – «Одиниця з обманом», «Чудеса в Гарбузянах», короткометражна стрічка «Тореадори з Васюківки».

Помер видатний український письменник 16 серпня 2014 року. Світла пам’ять та щира подяка за безсмертні твори, на яких приємно виховувати дітлахів!

Немає коментарів:

Дописати коментар