пʼятниця, 11 серпня 2017 р.

Друзі



Друзі, сьогодні День народження Стіва Возняка – одного із співтворців першого персонального комп'ютера, легендарного технологічного гіганта компанії Apple, що має українське коріння.

Стів народився 11 серпня 1950 року в місті Сан-Хосе, що у Каліфорнії, в сім'ї інженера і домогосподарки. Першим, хто дослідив родовід Возняка, був український журналіст Віталій Абліцов. У своїй книзі «Галактика Україна. Українська діаспора: видатні постаті» автор розповів, що Батьки Возняка – вихідці з Буковини: «Його батько — виходець із Буковини, звідки переїхав до США після Другої світової війни. Мати — німецького походження. Він це визнає. Але оскільки його інтернаціональна сім'я в Америці ніколи не дотримувалась українських традицій, а на момент виїзду батьків до Сполучених Штатів частина Буковини належала Польщі, то на запитання про їх походження Стів, не вдаючись до подробиць, відповідає: «Моя мати приїхала з Німеччини, а батько — з Польщі». Сам Возняк відповідаючи на питання про власне походження каже так: «Я деякою мірою бажав би бути українцем. Ці люди здаються найбільш подібними до американців, як я сам, з усіх інших європейців».

Після закінчення школи Стів вступив до Каліфорнійського університету – Берклі. Закінчивши навчання він влаштувався на роботу у Hewlett-Packard, де проектував калькулятори. Разом з шкільними друзями – Стівом Джобсом та Джоном Дрейпером хлопці займалися різними технологічними витребеньками – зокрема, вигадували засоби для злому телефонних автоматів, щоб дзвонити безкоштовно.

На початку 1975 року у продажі з'явився перший персональний комп'ютер Altair 8800. Возняк не міг собі його купити – він коштував 400 доларів, яких у Стіва не було й близько. Тоді він вирішив зібрати комп'ютер сам. Пізніше Стів Джобс запропонував Возняку серйозно спробувати себе у цій справі та створити модель ПК для пересічних користувачів. У гаражі, який належав батькам Джобса, вони створили плату, що стала частиною прототипу комп'ютера Apple I. Місцевий торговець електронним обладнанням замовив їм 25 таких пристроїв, після чого Возняк залишив колишню роботу, щоб стати віце-президентом нової компанії.

1 квітня 1976 Джобс і Возняк заснували компанію Apple Computer, Inc. Назва сама впала в око – улюблений гурт хлопців The Beatles часто використовував зображення яблука на обкладинках своїх альбомів.

Першим комп’ютером став Apple I ціною в 666,66 доларів, що відрізнявся простотою і компактністю. Всього було продано 600 таких машин. Apple II, що з'явився незабаром, став ще компактнішим і зручнішим у використанні. У 1980 році Apple II вийшов у публічний продаж і зробив Джобса і Возняка мільйонерами. Комп’ютер здобув неймовірну популярність і згодом став найбільш розповсюдженим ПК десятиліття.

У 1981 році Возняк потрапив у аварію на своєму літаку. Він отримав амнезію, проходив важкий період реабілітації і тоді вперше вирішив не повертатися назад у Apple, де він був віце-президентом. Усе через постійні конфлікти з Стівом Джобсом. Та врешті його вмовили. Але терпіти сварки Возняк зміг всього кілька років і 6 лютого 1987 року Стів пішов з компанії, після 12 років плідної роботи. Але й досі він лишається консультантом Apple і має свій пакет акцій.

Після припинення активної роботи в Apple Стів Возняк заснував низку високотехнологічних компаній. У вересні 2000 року Возняк увійшов до Національного залу слави винахідників. Стів дійсно став частиною комп’ютерної революції. Про свій внесок він детально розповів у автобіографічній книзі iWoz.

До речі, вже у вересні Стів Возняк може приїхати до Києва - він планує взяти участь у форумі Olerom Forum 1, що відбудеться у Палаці спорту. «Я б із задоволенням зустрівся з багатьма українцями. Я відчуваю спорідненість із Україною через своє ім'я» - відповів він на запрошення на захід.

З Днем народження, Стіве!



Немає коментарів:

Дописати коментар