понеділок, 14 серпня 2017 р.

Друзі!



Друзі! Сьогодні українці відзначають Маковія, або Медовий Спас!

Цього дня церква згадує сім мучеників Маккавеїв: Авіма, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма і Маркела, їхньої матері Соломії та їхнього вчителя Єлеазара, які в 166 р до н. е. за часів царя Антіоха Єпіфана, були страчені за відмову вклонятися язичницьким богам.

Мученицька смерть братів Маккавеїв згодом надихнула Іуду Маккавея на повстання проти жорстокого правителя. Іуда Маккавей переміг Антіоха й очистив Єрусалимський храм від грецьких ідолів. В народі мученики Маккавеї трансформувалися на Маковія.

Цього дня віряни йдуть до церкви, святять мед, воду, мак, букети з різнотрав'я. Святковий букет називають «маковійчики» або «маковійка», зберігають його за іконами, бо він оберігає житло та господарство від нечистої сили. У давнину саме цього дня українці починали збирати мед, тому на святковому столі були саме вироби з меду і маку: медові пряники, макові та яблучні пироги. Крім цього, медовий спас називали «Спасом на воді», бо у цей день освячували колодязі та здійснювали хресний хід на водойми та джерела для освячення води.

Відсьогодні починається Успенський піст – Спасівка, що закінчиться одним із найбільших свят серпня – Успінням Пресвятої Богородиці.

Зі святом Медового Спаса! Щастя, добробуту та злагоди вам і вашим родинам!

Немає коментарів:

Дописати коментар