субота, 19 серпня 2017 р.

Друзі!



Друзі! Сьогодні українці відзначають Преображення, або Яблуневий Спас – одне з дванадцяти головних та найдавніших церковних свят.

У цей день апостоли Петро, Яків та Іоанн разом зі своїм Учителем Ісусом Христом піднялися на високу гору (за повір’ям, гора Фавор). Тут Христос преобразився: обличчя засяяло, як сонце, а одяг зробився білосніжним і сяючим як денне світло. Поряд були двоє старозавітних пророків – Моїсей та Ілля. Вони розмовляли з Христом про майбутні страждання, які йому доведеться пройти. При цьому з хмари почувся голос Бога: «Це Син мій Улюблений, Його слухайтеся!» Після цієї чудесної події апостоли разом з Ісусом зійшли з гори вниз. Дорогою він суворо заборонив учням розповідати про побачене і почуте аж до Воскресіння. Сенс свята полягає в тому, що в преображенні Христос виявив свою Божественну природу, що поєднувалася з людською.

Традиція його відзначення цього свята походить з ІV століття. Тоді рівноапостольна імператриця Єлена побудувала на горі Фавор храм на честь Преображення Господнього.

Тому у цей день кожен вірянин має прагнути до власного преображення. Священики на богослужіння вдягають білі одежі, що символізує те світло, яке побачили апостоли. За давнім звичаєм, у храмах цього дня після святкової літургії освячуються різні плоди – яблука, виноград, груші, сливи тощо. Цей звичай перейняли від Старого Завіту, який приписував приносити перші плодів до Господнього Храму (традиція юдейського свята Шавуот, про яке я вам вже розповідав).

Зі святом, дорогі українці! Гарного врожаю, здоров’я, щастя та добробуту!

Немає коментарів:

Дописати коментар