середа, 23 серпня 2017 р.

Друзі!



Друзі! Вітаю вас з Днем Державного Прапора України!

Державний прапор – невід’ємний атрибут кожної країни, що уособлює самобутність та спадкоємність її державотворчих традицій. Його еволюція у своєрідний спосіб відображає багатовікові процеси розвитку, становлення та життєдіяльності державних утворень. Серед прапорів Київської Русі переважним був червоний колір – найбільш зручний для сигналізації під час бою.

Перший по-справжньому державний прапор у сучасному розумінні цього слова з’явився у часи існування козацької держави. Тодішній загальновійськовий або гетьманський прапор відігравав роль державного. Саме козаки на своїх стягах першими поєднували блакитний та жовтий кольори, особливо у період XVIII століття. Часто у запорожців були сині стяги, прикрашені золотистими орнаментами, образами православних святих або ж козаків.

У 1848 році Головна руська рада проголосила загальноукраїнським гербом старовинний герб князів Романовичів, на якому був зображений золотий лев, що спирається на скелю, на блакитному тлі. Такого самого лева зображали на своїх прапорах загони Національної гвардії в Яворові та інших містах Галичини.

Утвердження синьо-жовтого прапора як державного відбулося із проголошенням Української Народної Республіки (УНР). У часи СРСР про національний прапор і не згадували – за нього могли і запроторити до в’язниці. Лише поодинокі сміливці вивішували їх на своїх будинках.

Справді історична подія відбулась 27 липня 1976 року. У Монреалі на Олімпійських Іграх під час футбольного матчу між збірними Німецької Демократичної Республіки та СРСР (у складі команди більшість гравців була з київського «Динамо») українці вивісили плакат із надписом: «Свобода Україні!». А українець Данило Мигаль, який жив у Канаді, наважився вибігти із синьо-жовтим прапором просто на футбольне поле та ще й станцював гопака. Акція тривала 15 секунд, після чого поліція вивела його зі стадіону. Тоді чи не вперше весь світ побачив український прапор.

У новітні часи національний синьо-жовтий прапор уперше офіційно замайорів на ратуші міста Стрий 14 березня 1990 року. У Києві прапор було піднято над міською мерією пізніше – 24 липня 1990 року. 23 серпня 1991 року група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор у сесійну залу Верховної Ради, а вже 4 вересня його урочисто підняли над будівлею парламенту. 18 вересня 1991 року була підписана постанова про дозвіл «у протокольних заходах використовувати синьо-жовтий прапор», а постанова ВР України від 28 січня 1992 року надала йому статусу Державного. Остаточно Прапор Держави Україна затверджено статтею 20 Конституції України 1996 року.

В кінці 1980-хх синьо-жовтий прапор знову стає символом вільної України. 23 березня 1990 національний прапор був піднятий над будівлею Тернопільської мерії, ініціативу підхопив Львів, а в липні український прапор майорів біля Київської міськради на Хрещатику. 28 січня 1992 Верховна Рада затвердила синьо-жовтий стяг як державний прапор України.

Друзі! Українці мають шанувати головні символи своєї держави, одним з яких безперечно є прапор. Саме під ним зараз воюють мужні українці, які захищають Україну від агресора. Не забувайте про це та робіть усе, щоб прославляти свою державу, щоб прапор України частіше майорів у зв’язку з перемогами на новими досягненнями.



Немає коментарів:

Дописати коментар