субота, 26 серпня 2017 р.

Друзі!


Друзі! Цього дня у 1972 році розпочалися ХХ Літні олімпійські ігри у Мюнхені. Це була не звичайна Олімпіаді. Саме під час неї стався кривавий теракт, який забрав життя 11 ізраїльтян.

Ці Олімпійські ігри чекала уся Німеччина, аби реабілітувати своє ім’я у світі. Бо Олімпійські ігри – це спосіб об’єднати увесь світ завдяки спортсменам, які приїздять для участі у змаганнях з усіх куточків планети. Ізраїльська команда їхала туди із змішаними почуттями, але навіть у страшному сні не могла уявити, якою кровопролитною трагедією завершаться ці Олімпійські ігри.

У ніч на 5 вересня до Олімпійського містечка увірвались бойовики терористичної організації «Чорний вересень». Вони готувались до нападу заздалегідь і мали потрібні ключі. Першим, кого вони зустріли, був суддя з боротьби Мойше Вайнберг. Він намагався зчинити галас, тож його розстріляли на місці. На звук вийшов Йосеф Романо – штангіст. Він був ветераном Шестиденної війни, людиною виняткової відваги ти мужності. Але і його розстріляли. Терористом вдалося захопити 9 ізраїльських спортсменів. Захоплювачі вимагали звільнити 234 терористів з ізраїльських тюрем та ще 16 – з європейських. Аби утекти після цього, вони просили літак до Каїру. Уряд Голди Меїр відмовився від перемовин з терористами, бо це стало б підґрунтям до майбутніх атак. Міністр внутрішніх справ ФРН натомість узявся до налагодження діалогу. Він завірив, що терористам буде надано військове летовище для втечі. Насправді там німці планували провести спецоперацію та звільнити полонених. Та з незрозумілих причин ізраїльському спецназу заборонили брати участь у операції.

На летовищі знаходились німецькі снайпери. Але ті не мали потрібних прицілів та пристроїв нічного бачення, через що їхня атака була невдалою. Розв’язалася страшна бійня. П’ятьох терористів вдалося ліквідувати, ще трьох – арештувати. Але до цього терористи вбили усіх затриманих ізраїльських олімпійців – їх підірвали та розстріляли. Під час недолугої спецоперації загинув німецький поліцейський та пілот літака.

За збігом обставин, троє арештованих убивць згодом опинилися на волі – «Чорний вересень» незабаром захопив літак «Люфтганзи» і вимагав відпустити їх. Влада ФРН погодилася на ці умови.

Ізраїль, який вимагав видати злочинців їм, не міг просто стояти осторонь. Тодішня прем’єр Ізраїлю Голда Меїр дізнавшись про те, що полонених спортсменів катували, звертаючись до очільника Моссаду, сказала легендарну фразу: «Здається, час посилати хлопців». Тоді генерал Цві Замір відібрав 15 кращих з кращих, яким наказали забути усе минуле задля єдиної мети – покарати винних у смерті олімпійців. Спецоперація з ліквідації терористів тривала 9 років. Спецпризначенці змогли ліквідувати 9 представників «Чорного вересня», включно з їх очільником, у різних куточках світу.

Ця страшна трагедія не раз описувалася у книжках та фільмах. Зокрема, у фільмах «Один день у вересні» та «Мюнхен».
Вічна пам’ять загиблим.

Немає коментарів:

Дописати коментар