субота, 5 серпня 2017 р.

Друзі!



Друзі! У цей день у 1893 році народилася Віра Холодна - найвідоміша кінодіва початку ХХ століття, зірка німого кіно.

Віра Василівна Левченко народилася 5 серпня 1893 року в Полтаві. Її батько, Василь Андрійович Левченко був учителем. Коли дідусь Віри помер, родина переїхала у Москву. Там дівчинку відправили у балетне училище Большого театру. Але згодом вона була змушена кинути цю справу – бабуся була проти. Утім дівчина не припинила марити сценою.

Вірі було 17, коли на випускному вечорі вона познайомилася з юнаком — Володимиром Холодним. Він був дуже цікавим хлопцем – правник за фахом, захоплювався автоспортом, брав участь в автоперегонах, навіть видавав газету «Авто». На перше побачення хлопець запросив Віру у кіно, де вона побачила німий фільм. Тоді Віра по-справжньому закохалася: і у Володимира, і у кіно. Незабаром вони побралися, попри те, що батьки обох молодих були проти раннього шлюбу. А у 1912 у Віри та Володі народилася донька, яку назвали Євгенією. Під час пологів лікарі попередили подружжя, що народження другої дитини може бути небезпечним для життя Віри. Тому вони вирішили всиновити ще одну дівчинку. Життя було щасливим, якби не одне але – Володимир страшенно ревнував Віру до інших.

Під час Першої світової війни Володимир Холодний пішов на фронт. Вірі було дуже тяжко – вона змушена була опікуватися і доньками, і матір’ю, і сестрами… Вона вирішили випробувати долю і піти на кінопроби. Але давати молодій дівчині без досвіду гри у кадрі бодай якусь роль режисери не хотіли. Один, побачивши проби, навмисно відправив Холодну до свого конкурента Євгена Бауера. А той, раптово, вирішив дати їй головну роль у своєму фільмі. Бауер віддав роль Вірі через яскраву зовнішність, а вона виправдала надії режисера. Стрічка принесла акторці приголомшливий успіх.

Актриса почала отримувати листи від незнайомих чоловіків із зізнаннями в коханні. Були навіть такі, які писали, що вкоротять собі віку через почуття до неї. До Віри залицялися усі – від простих робітників до князів. Закохався у Холодну і видатний співак Олександр Вертинський. Але ніхто не міг зайняти місце у її серці, бо там завжди був Володимир.


Коли Віра отримала звістку про те, що чоловіка поранили, вона покинула зйомки і поїхала шукати шпиталь під Варшавою. Шанси вижити у чоловіка були незначні, але завдяки старанням лікарів та цілодобовому догляду дружини Володимир одужав.

Він повернувся додому з контузією і планував зайнятися бізнесом, але прогорів. Віра повернулася до роботи і перейшла у нове кіноательє до Дмитра Харитонова, де більше платили, аби утримувати сім’ю.

У 24 роки Віра поїхала на зйомки до Одеси, та чоловіка не пустили із нею – більшовики закидали Володимиру Холодному шпигунство.

У Одесі жінка вперше відчула себе не просто актрисою, а справжньою королевою. У захваті від неї були усі. Але щастя загального визнання було недовгим. 8 лютого 1919 року у Віри Холодної діагностували «іспанку». З цього моменту їй залишилося жити усього кілька днів. Тоді під вікнами зірки на Соборній площі стояла вся Одеса.

16 лютого Віра Холодна померла. Їй було усього 25 років. Ця смерть викликала багато здогадок. Хтось вважав, що насправді Холодна жива і просто втекла закордон, інші казали, що її отруїли. Чоловік Віри Володимир прожив лише кілька місяців після смерті дружини та помер від тифу.

Поховали Віру Холодну 19 лютого на Першому Християнському цвинтарі в Одесі. У 1937 році тодішня влада зруйнувала цвинтар та відкрила там «Парк Ілліча» і, частково, зоопарк.

Друзі! Ось така вона, цікава та печальна історія життя діви німого кіно, чудової українки Віри Холодної. Обов’язково розкажіть історію життя української легенди кінематографу тим, хто ще її не знає.

Немає коментарів:

Дописати коментар