понеділок, 21 серпня 2017 р.

Друзі!



Друзі! Вчора у Лас Вегасі помер один з найуспішніших коміків Голлівуду Джеррі Льюїс. Йому був 91 рік. Талановитий актор страждав від діабету та вже кілька років боровся з онкологічним захворюванням.

Джозеф Левіч, а таке справжнє ім’я зірки, народився 16 березня 1926 року в Ньюарку, що у Нью-Джерсі. Його батьки були євреями, які емігрували з Російської імперії через погроми. Батько хлопця – Даніель Левіч – був співаком та артистом, мати Рахіль – піаністкою на радіо. На сцену Джо вийшов, коли йому було усього 5 років.

Коли юнак підріс, він вирішив взяти псевдонім «Джо Льюїс». Пізніше змінив його на «Джеррі Льюїс», аби його не плутали з боксером Джо Луїсом та коміком Джо Е. Льюїсом.

Всередині 1940-х років Льюїс познайомився зі співаком Діном Мартіном. Разом вони вирішили виступати як комедійний дует. Він приніс їм неабияку популярність. Спершу чоловіки виступали у нічних клубах, згодом їх покликали на радіо, а пізніше – на телебачення. У підсумку, їх дует став легендарним – студія Paramount Pictures зняла серію фільмів за участі коміків, а видання DC Comics навіть випустило комікси під назвою «Пригоди Діна Мартіна та Джеррі Льюїса».

У 1956 році комедійний дует припинив своє існування, але актори лишились друзями і, звісно, зірками Голлівуду. Джеррі Льюїс продовжував зніматися у кіно і навіть випустив власний музичний альбом. Він з’явився у таких фільмах, як «Цей божевільний, божевільний, божевільний, божевільний світ», «Схиблений професор», «Арізонська мрія» і багатьох інших. Пізніше Льюїс став режисером, зняв кілька комедій, серед яких: «Коридорний», «Залицяльник», «Хлопчик на побігеньках» та інші. Джеррі Льюїс викладав режисуру в Університеті Південної Каліфорнії, а його студентами були такі відомі нині творці, як Стівен Спілберг та Джо Лукас.

У 1972 році Льюїс поставив фільм «День, коли клоун плакав» та знявся у головній ролі клоуна Хельмута Дорка, якого змусили виступати перед єврейськими дітлахами у концтаборі Аушвіц перед їх відправленням у газові камери. Кінцевий варіант роботи не сподобався Льюїсу і він заборонив демонструвати фільм на широких екранах. Цей фільм вважається найбільш знаменитим твором кінематографу, який не вийшов у прокат. Попри те, що критики, які бачили стрічку, не згодні з режисером та вважають її шедевром.

За понад 60 років роботи у кіно Джеррі Льюїс зіграв у 64 фільмах, ще 15 зняв як режисер, виконував і інші ролі, а в одному фільмі був навіть композитором. У Франції актору присудили орден Почесного легіону, за те, що він «улюблений клоун французького народу».

Комік був двічі одружений. Першою дружиною Льюїса стала співачка Патті Палмер, яка народила йому шестеро дітей. Після розлучення він одружився з Сенді Пітник, з якою актор вдочерив дівчинку.

Вічна пам’ять талановитому актору, який робив усе, аби люди забували свої проблеми та частіше посміхалися.

Немає коментарів:

Дописати коментар