пʼятниця, 7 квітня 2017 р.

Друзі!



Сьогодні віруючі українці відзначають одне з головних свят у православному календарі – Благовіщення.

Назва свята пов’язана із його історією – цього дня архангел Гавриїл повідомив Діві Марії благу вість про те, що вона народить Спасителя роду людського.

В ізраїльському Назареті, на тому місці, де Гавриїл благовістив Діву Марію, побудували Церкву Благовіщення. Вона була зведена одночасно з Храмом Різдва Христового у Віфлеємі і Храмом Гробу Господнього в Єрусалимі, перша згадка про церкву Благовіщення датована 570 роком. На жаль, ця церква була зруйнована у VII столітті після мусульманського завоювання Палестини.

Після цього храм ще кілька разів перебудовували, фінальне його будівництво закінчилося у 1969 році. Подвір'я та інтер'єр церкви прикрашені іконами Божої матері із різних країн світу, є там і ікона з України – копія Ікони Божої Матері Зарваницької.

В Україні свято почали відзначати після становлення християнства. З часом з’явилося безліч обрядів та звичаїв, пов’язаних із Благовіщенням. Наприклад, тільки після Благовіщення можна було починати роботу на городі чи в полі. Раніше «будити» землю вважалося великим гріхом. Також одним із основних був обряд випускання на волю птахів, що символізував звільнення людської душі від гріхів.

Особливо Благовіщення любили незаміжні дівчата. Раніше вірили, що якщо у цей день дівчина, йдучи по воду, знайде квітучий первоцвіт — до кінця року вийде заміж. А для того, щоб стати гарнішою, вона має налити в миску холодної води, покласти у неї квітку первоцвіту та вмитися цією водою.

На Благовіщення весна остаточно перемагає зиму. Тому у цей святковий день я бажаю вам тепла в серці, мирного неба та міцного здоров’я вам та вашим родинам!

Немає коментарів:

Дописати коментар