пʼятниця, 28 квітня 2017 р.

Друзі!



 Цього дня у 1908 році у місті Світави ( нині Чехія) народився Оскар Шиндлер – німецький промисловець, що врятував 1200 євреїв під час Голокосту. Він – єдиний член нацистської партії, якого поховали на горі Сіон у Єрусалимі. Історія подвигу Оскара Шиндлера лягла в основу книги «Ковчег Шиндлера» та фільму «Список Шиндлера».

Оскар Шиндлер народився в родині німців-католиків Ганса Шиндлера і Францишки Лузер. Спочатку займався бізнесом, але в роки Великої депресії збанкрутів.

Коли Оскару було 19 він одружився на Емілії – доньці німецьких євреїв. Вона була на рік старша та безтями закохана у Оскара. Їй у придане батьки дали цілих 100 тисяч чеських крон. Сімейне життя подружжя не було безхмарним – Оскар часто зраджував дружину, у великому серці чоловіка одночасно могли жевріти декілька кохань. Але й для добра у ньому було багато місця.

У 1939 році Шиндлер вступив до Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини, заснував завод з виробництва металевого посуду. Ще один завод у Кракові він отримав через антисемітську політику у Польщі.

Але вони з дружиною дійсно дуже допомагали євреям, хоча це означало, що їхнє життя постійно було під загрозою: у будь-який момент воно могло закінчитися в газовій камері, як і життя працівників його фабрик. Останній викуп євреїв, які мали потрапити в Аушвітц, коштував Шиндлерам 2,6 млн рейхсмарок.. Але вдячні люди допомогли і їм: від лінчування радянськими солдатами Шиндлерів врятувала російськомовна кухарка, що працювала у них. Саме вона розповіла, що ці німці – хороші і мають жити.

Після війни Оскар Шиндлер емігрував до Аргентини, але через десять років повернувся до Німеччини, уже без дружини- він покинув її саму. Їздив у різні країни, де жили врятовані ним люди. У 1967 Оскар Шиндлер був названий Праведником народів світу.

В останні роки свого життя він жив на допомогу єврейських організацій та подарунки врятованих ним людей.

Особа Оскара Шиндлера з плином часу викликала багато суперечок, мовляв, він зовсім не герой. Однією з причин тому стала репліка його дружини Емілії, яка сказала, що: «цей «герой» був бабієм та спалювачем власного життя!». Але на той момент жінці уже було 94 роки і вона дуже обурилася, що у фільмі Стівена Спілберга «Список Шиндлера» не розкрили її роль, як головної помічниці у порятунку євреїв. Але справжню вдячність не підробити. На жаль, герої не завжди ідеальні, як ми їх собі малюємо. Але головне – їхні відважні вчинки, які залишаються в історії на віки.

Немає коментарів:

Дописати коментар