четвер, 13 квітня 2017 р.

Друзі!



Сьогодні біля Стіни плачу відбулося найбільше іудейське богослужіння – благословення коенів, або ж на івриті – «біркат ха-коанім». Його проводять двічі на рік у Песах та Суккот, а служба щоразу збирає близько 50 тисяч євреїв. Благословення коенів – це заповідь з Тори, частина загальної молитви, яка проходила в Єрусалимському храмі. Представники роду коенів – храмових священників, потомків Аарона, приходять до Стіни плачу, вбираються у білі таліти та від імені всього єврейського народу просять у Бога благословення.

Здавалося б, ця традиція - дуже давня. Та насправді молитися саме біля Стіни Плачу коени почали лише 46 років тому.

Після поразки у Шестиденній війні, єгиптяни продовжували обстрілювати Ізраїль. Помирали люди, ЦАХАЛу постійно були потрібні нові й нові резервісти, витрати держави були шаленими. У 1970 році рабин Менахем-Мендл Гефнер читав книгу Псалмів і там знайшов такі рядки: «З тих пір, як Храм зруйновано, що не день – чергове прокляття. Хто ж допоможе нам вистояти? Коени». Тоді рабин згадав, що благословення від коенів швидше доходить до Бога.

Тоді було вирішено – провести богослужіння біля Стіни плачу. І на перше ж богослужіння зібралися тисячі людей. Євреї щиро раділи, бо вірили – це духовне відродження народу. З тих самих пір благословення коенів відбувається у країні двічі на рік, на нього збираються усі, навіть нерелігійні євреї.

Друзі! Дива – близько. Вони втілюються, коли у них вірять, коли пам’ятають та шанують свої традиції та з надією дивляться у майбутнє. Я впевнений, що на Україну та Ізраїль чекає ще багато дивовижних речей, які зможуть привести наші країни до нових висот.

Немає коментарів:

Дописати коментар