пʼятниця, 14 квітня 2017 р.

Друзі!







Друзі! Вже скоро Україна та Ізраїль разом зніматимуть кіно. Угоду про спільне кіновиробництво ухвалила Верховна Рада України. Підписали її ще 22 грудня 2015 року в Єрусалимі під час візиту Петра Порошенка, і от нарешті прийняли. Відповідно до угоди, уряди двох країн заохочуватимуть спільне кіновиробництво Ізраїлю та України. Угода діятиме 5 років. Якщо співпраця буде успішною, її подовжать.

Мені здається, це дуже цікавий крок для розвитку україно-ізраїльських відносин. Я часто говорю про те, що найголовніше сьогодні, щоб наші два народи пізнавали сучасну культуру одне одного, а не жили застарілими уявленнями про українців чи євреїв. Кіно – найкращий інструмент для цього пізнання. Крім того і в Україні, і в Ізраїлі є безліч молодих та талановитих митців, які повинні реалізувати свої творчі задуми. У цьому допоможе залучення коштів на копродукцію, бо віднині на україно-ізраїльські кінострічки можна буде просити кошти у держфондах обох країн. Крім того, фільми, які створять у результаті співпраці, отримають пільги. Єдине але - всі, хто братиме участь у роботі над фільмами, мають бути громадянами або України, або Ізраїлю. Якщо до співпраці захоче долучитися інша країна, вона повинна компенсувати 10% бюджету фільму.

Історія ізраїльського кінематографу близька українцям. У 1980-х роках кіно у Ізраїлі зазнало занепаду, але потім, впродовж 1990, саме коли українське незалежне кіно зазнавало становлення, відроджувалося. Бум на ізраїльське кіно припав на 2000-ні роки. Незабаром прийшло і світове визнання – ізраїльські фільми чи не щороку отримували відзнаки на різноманітних кінофестивалях, були номіновані на «Оскар». Видатні стрічки того періоду – «Вільна зона» з Наталі Портман, «Зламані Крила» режисера Ніра Бергмана, «Бофор» режисера Йосефа Сідера. У 2013 одразу два документальні фільми ізраїльського виробництва отримали номінацію на «Оскар». Українське кіно теж останнім часом надзвичайно радує глядачів – чого варті такі чудові фільми, як «Поводир», «Плем’я», «Незламна», «Параджанов». Дивлячись таке сильне українське кіно розумієш – якби галузь мала б більше підтримки, всі нагороди світу вже були б у кишені. Угода про спільне кіновиробництво з Ізраїлем якраз сприятиме цьому –взаємна підтримка може допомогти кінематографу обох країн сягнути нового рівня. Тому я щиро вітаю це рішення.

Немає коментарів:

Дописати коментар