четвер, 20 квітня 2017 р.

Друзі



Друзі, чи знаєте ви, хто ця чарівна дівчина на фото? Відома американська астронавтка, це очевидно. Її звуть Гайді-Марія Стефанишин-Пайпер. Вона двічі була у космосі. А ще – вона українка за походженням, чудово знає мову і навіть їла справжній український борщ у рідному селі її батька на Львівщині.

Гайді-Марія народилася 7 лютого 1963 року у США в місті Сент-Пол. Її батько – українець Михайло Стефанишин, мати – німкеня Адельгейда. З дитинства вона була членкинею Пласту в США, ходила у пластові табори співала українських пісень. У 1980 році закінчила середню школу Дерам-Гол гай-скул, згодом – вступила до Массачусетського технологічного інституту, отримала диплом з машинобудування. У 1985 році стала до лав Військово-морських сил США: пройшла вишкіл у Вишкільному центрі рятувальних і підводних операцій ВМС (Панама-Сіті, штат Флорида), отримала звання капітана Військово-морських сил США.

Війська подарували Гайді-Марії не лише відмінні навички та досвід, а й чоловіка – Глена Пайпера. Вони взяли шлюб та навіть повінчалися – в Українській православній церкві. У подружжя є син Майкл.

У астронавти Гайді-Марію прийняли 1 травня 1996, як кандидата на політ у складі місії. За два роки вона закінчила підготовку та була прийнята до Відділу астронавтів NASA. Її перший політ мав відбутися у 2003 році. Але через катастрофу шатлу «Колумбія» політ кілька разів переносили. У космос Гайді-Марія потрапили 9 вересня 2006 року. Її перший політ тривав 11 днів 19 годин 6 хвилин та 35 секунд. Побачити рідну для батька Львівщину вона не змогла – розповідала, було занадто хмарно. Натомість вона легко розгледіла Чорне море, Дніпро та Київ. Крім цього, на борту космічних апаратів знаходилась українська символіка, а ще Гайді-Марія часто слухала улюблені з дитинства українські пісні.

Вже скоро Гайді-Марія побачила Україну на власні очі, а не з космосу - 29 січня 2007 вона прилетіла у гості. На Львівщині, у селах Якимів та Новий Яричів живуть її родичі. Лише двоюрідних братів і сестер у Гайді – 16! Крім цього, вона зустрілася із тодішнім Президентом України Віктором Ющенко і була нагороджена орденом Княгині Ольги ІІІ ступеня За заслуги перед Україною.

Наступний політ у космос відбувся через рік – у листопаді 2008. Тоді Гайді-Марія стала частиною екіпажу шатлу «Індевор».

Друзі! Своє походження і традиції завжди потрібно шанувати та пам’ятати. Це робить з нас тих, ким ми насправді є. Коріння робить нас сильнішими і це допомагає у житті. Історія Гайді-Марії Стефанишин-Пайпер – гарний приклад і чудова історія успіху.

Немає коментарів:

Дописати коментар