середа, 19 квітня 2017 р.

Друзі!



У кінотеатрах України зараз показують цікаве кіно під назвою «Дружина доглядача зоопарку». В основу сюжету покладена прониклива історія, що сталася насправді у часи Другої світової війни.

Фільм розповідає про подвиг подружжя Яна та Антоніни Жабинських. Він був зоологом, доглядачем Варшавського зоопарку. Вона – письменницею. У вересні 1939 року, коли Варшаву обстрілювали, зоопарк був сильно пошкоджений. Деякі тварини загинули, інші утекли, частину німці евакуювали до інших зоопарків. Але таким чином звільнилося багато приміщень. Саме там Жабинські переховували євреїв, що таємно пробиралися до зоопарку з Варшавського гетто. Ян особисто допомагав їм – їздив у гетто нібито у пошуках відходів для годування свиней, які теж жили у зоопарку. Ризик був неймовірним, бо колишній друг сім’ї Жабинських Лутц Хек став високопоставленим нацистським чиновником. Він був закоханий у Антоніну і намагався завжди бути поряд.

Але це не завадило Жабинським врятувати близько 300 євреїв. Серед врятованих, до речі, була й відома скульпторка Магдалена Гросс. За цей героїчний вчинок у 1965 році ізраїльський інститут Яд Вашем присвоїв родині титул Праведників народів світу.

Книгу про проникливу історію Жабинських у 2007 році створила американська письменниця Діана Акерман. Написала її, базуючись на щоденниках Антоніни. Саме цей твір ліг в основу кінострічки. Головні ролі у фільмі виконали лауреатка «Золотого Глобуса» Джессіка Честейн і відомий актор Даніель Брюль.

Друзі! Історії, подібні тій, що лягла в основу фільму «Дружина доглядача зоопарку» - особливі. Вони не лише нагадують нам про страшні сторінки в історії людства, а й вчать, що навіть у найстрашніші моменти, коли поряд із тобою – війна, смерть, вбивства та насильство потрібно залишатися людиною і творити добро.

Немає коментарів:

Дописати коментар