середа, 26 квітня 2017 р.

Друзі!



31 рік тому сталася страшна трагедія – аварія на Чорнобильській АЕС. Це найбільша техногенно-екологічна катастрофа сучасності, наслідки якої ми відчуваємо і нині.

26 квітня 1986 року о 01:23 на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний вибух. Через нього почалася пожежа – палав дах третього енергоблоку. Одразу зреагували пожежники – прибули гасити полум’я. Вони працювали до 5 ранку, але всередині 4 блоку пожежу закінчили ліквідовувати аж 10 травня.

Факт аварії ретельно приховували. Але радіоактивна хмара нависла не лише над Україною, а й над країнами Європи. Швеція першою відзначила високий рівень радіації. Тоді, через 2 дні після вибуху, СРСР зробило перше повідомлення.

У 1986 році зруйнований реактор накрили саркофагом. Зараз над ним височіє нове «Укриття». За задумом проектувальників, нова споруда зможе вирішити проблему, як мінімум, на сто років, хоча ліквідувати станцію планують у 2065 році.

Друзі! Можна забути про те, яким був цей день у 1986 році. Але ніколи не можна забувати тих, хто віддав своє життя задля ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Людей, що намагалися врятувати світ від страшної техногенної катастрофи, «воїнів Чорнобиля».

Лише їхня відвага та самопожертва мінімізувати наслідки однієї з найстрашніших трагедій в сучасній історії людства. Вічна вам шана, дорогі герої!

Немає коментарів:

Дописати коментар