понеділок, 10 квітня 2017 р.

Друзі!



Після заходу сонця іудеї всього світу почнуть святкувати Песах – в пам’ять про день, коли Мойсей вивів євреїв з єгипетського полону. Це одне з найголовніших свят, що символізує свободу та диво, віру і надію, звільнення від тягарів та нещасть.

За традицією, у цей день можна їсти тільки прісний хліб, слід відмовитися від усіх продуктів, що проходять процес бродіння (пиво, квас, макарони, тощо). Перед Виходом ізраїльтяни не встигли заквасити тісто й напекли прісних коржів. Тому маца — прісні коржі, які слід їсти в Песах, — готується без закваски, як нагадування про ту подію.

За традицією до свята євреї прибирають свої домівки. У Песах родини повертаються з синагоги та із заходом останнього променю сонця уся родина сідає святкувати. Вечірня трапеза називається «седер», що означає «порядок». Віруючі читають псалми та молитви. До столу запрошують малозабезпечених людей, їх годують та усіляко піклуються, аби вони відчули справжню любов та підтримку.

На стіл ставлять найкрасивіший посуд, свічки та вино. Незалежно від статків люди намагаються підготувати святкування на найвищому рівні.

До речі, саме Седер Песах зображений на легендарній картині Леонардо да Вінчі «Тайна вечеря».

Друзі, Україна та Ізраїль, як ніхто інший, знають справжню ціну слова «свобода». Вона ніколи не дається легко. Потрібно завжди підтримувати полум’я віри та надії, яке зігріває народ, і тоді може статися будь-яке диво.

Бажаю всім у цей святковий день ніколи не припиняти боротися, йти вперед попри все. Кожного з нас чекає власне диво та спільне – мирне небо над головою. Веселого Песаха!

Немає коментарів:

Дописати коментар