неділя, 2 квітня 2017 р.

Друзі!



Сьогодні вкотре слухав пісні відомої американської співачки українського походження Квітки Цісик. Її голос переносить слухача у якийсь особливий, зовсім інший світ. Чи знали ви, що свою пісенну збірку «Два кольори» вона супроводжувала дуже значимою присвятою? «Присвячую поривам нескореного українського духа і його безнастанним змаганням по обидвох боках океану».

Квітка Цісик народилася 4 квітня 1953 року в родині емігрантів із Західної України. Здавалося б, народжена у іншій країні, вона мала б забути про Україну, яку ніколи й не бачила. Але її серце завжди відчувало любов до Батьківщини, яку вона любила попри все.

З дитинства Квітка вчилася грати на скрипці, відвідувала балетну школу, займалася вокалом в одному хорі з малим Майклом Джексоном! Її талант був і залишається неперевершеним, навряд чи навіть майбутній король поп-музики міг співати з такою душею.

Записувати пісні дівчина почала ще під час навчання. В січні 1971 року ініціативним комітетом до Дня соборності України була створена телевізійна програма «Думки про Україну». У ній показували українські народні танці, лунали пісні у виконанні Квітки Цісик, звучали вірші Тараса Шевченка. Це був прорив - українську душу, таку, як вона є, показали широкій аудиторії американців.

Голос Квітки був особливим - це сопрано ні з чим не можна порівняти. До того ж, вона вміла співати так званим «білим голосом» — так, як співали голосисті жінки у карпатських селах.

Коли дівчині було 25 років, вона записала саундтрек до фільму "Ти — світло мого життя". У 1978-му він отримав премію "Оскар". Але нагороду отримала інша співачка — американка Деббі Бун, а з фінальних титрів ім'я Квітки вирізали, через особистий конфлікт між нею та режисером картини.

Побачити Батьківщину Квітка змогла лише одного разу - у 1983 році. Уже тоді її пісні були заборонені в Україні радянською владою. Вона не могла виступати, спілкуватися з аудиторією шанувальників. її сестра Марія, яка майстерно грала на фортепіано, змогла виступити у країні лише 1996, після здобуття Україною незалежності.

Перший диск з українськими піснями «Kvitka» або «Songs of Ukraine» Квітка записала у 1980 році, для його запису запросили музикантів, які працювали зі співаком Френком Сінатрою. Другий альбом «Two colors» вийшов через 9 років. Про нього вона казала так: «Ця збірка пісень є бажанням мого українського серця вплести радісні нитки в розшарпане життям полотно, на якому вишита доля нашого народу».

Квітка Цісик планувала випустити третій україномовний альбом з колисковими або сучасними піснями, але цьому не судилося статися — вона померла через рак молочної залози 25 березня 1998 року в Нью-Йорку. Через 5 днів їй мало виповнитися 45.

Друзі, мені здається, пісні Квітки Цісик варто слухати та пам’ятати, бо вони несуть любов. До рідного краю, до всього, що далеко та близько одночасно.



Немає коментарів:

Дописати коментар