середа, 5 квітня 2017 р.

Друзі!




На вилиці чудова погода, я вийшов прогулятися чарівним весняним Львовом. Звісно, я не міг не відвідати своє улюблене місце – Площу трьох синагог. Єврейський квартал у Львові просто заворожує. Раніше тут була синагога «Золота Роза», Велика міська синагога та талмудична школа Бейт Гамідраш. На жаль, усі ці споруди було зруйновано під час Другої світової війни, лишилася лише стіна від синагоги «Золота Роза».

Її ще у 1592–1596 роках побудував італійський архітектор Павло Щасливий за участі Амвросія Прихильного і Адама Покори. Заплатив за будівництво багатий львівський купець, банкір і фінансист та, водночас, голова єврейської міської громади Іцак Нахманович. За легендою, назва «Золота Роза» пов’язана із донькою Іцака Нахмановича, котра, для того, аби отримати дозвіл на спорудження храму, погодилася стати дружиною короля. А після того, як дозвіл було отримано – викинулася з вікна. За іншою версією, «Золота Роза» (або «Турей Загав») була присвятою одному з творів Давида бен Шмуел Га-Леві, одного з найвідоміших рабинів Львова. Він часто молився у цій синагозі.

«Золота Роза» була однією з найкрасивіших синагог у Європі аж поки її не зруйнували.

Перед тим, як була зведена Велика міська синагога у 1555 році, на її місці стояла дерев’яна. Роком її побудови вважали 1320 рік! Під час пожежі у Львові у 1527 році вона згоріла, і тоді з’явилася уже мурована синагога. Але й ту розібрали у 1797 році. Через 4 роки її відбудували – більшу й гарнішу. Під час німецької окупації її підірвали.

Бейт Гамідраш – це будинок мудрості, який складався з бібліотеки талмудичної літератури та навчального залу, а також молитовного залу. Перший Бейт Гамідраш у середньовічному Львові звели у XVII ст. з дерева. Він стояв між міською синагогою і «Золотою Розою». Але за наказом австрійського уряду школу розібрали і вимурували нову неподалік. У 1870 Бейт Гамідраш розбудували: добудували великий клас для навчання, а над молитовним залом - ще один ярус. Цю будівлю також зруйнували вщент.

Зараз ця історична площа перетворилася на «Простір синагог». Майже за два роки вдалося законсервувати вцілілі залишки синагоги «Золота Роза», облаштувати на її території дренажну систему, автентичний фундамент Бейт Гамідраш очистили від бетону та встелили білим каменем. Також встановили меморіальну інсталяцію «Увіковічнення» із цитатами мешканців Львова та євреїв, що були пов’язаних з містом. І це ще не кінець – реалізація проекту із розбудови громадського простору на цих визначних місцях продовжується.

Друзі, запрошую і Вас прогулятися цим особливим і надзвичайно цікавим історичним місцем!


Немає коментарів:

Дописати коментар