четвер, 1 вересня 2016 р.

Дорогі друзі!

Міністр алії і абсорбції Держави Ізраїль Софа Ландвер, Почесний консул Держави Ізраїль в Західному регіоні України Олег Вишняков


 Почесний консул Держави Ізраїль в Західному регіоні України Олег Вишняков, Міністр алії і абсорбції Держави Ізраїль Софа Ландвер
Надзвичайний і Повноважний посол Держави Ізраїль в Україні Еліав Білоцерковські



У ці дні ми відзначаємо важливу дату - 25 років з моменту встановлення дипломатичних відносин між Україною та Державою Ізраїль.

Вчора під патронатом Почесного консульства Ізраїлю і депутатської групи ВР України з міжпарламентських зв'язків з Державою Ізраїль відбувся урочистий прийом на честь цієї знаменної події. Мені дуже приємно, що свято вшанували своєю присутністю високі гості, які представляють обидві наші країни: міністр алії і абсорбції Держави Ізраїль Софа Ландвер, Надзвичайний і Повноважний посол Держави Ізраїль в Україні Еліав Білоцерковські, співголова групи ВР України з міжпарламентських зв'язків з Державою Ізраїль Георгій Логвинський , дипломати, представники законодавчої та виконавчої влади, члени ділових кіл, представники культури, релігійні діячі.

Держава Ізраїль - одна з перших, хто підтримав створення незалежної України і встановив із нею дипломатичні відносини. Українська Республіка була одним з членів Генеральної Асамблеї ООН, які голосували за створення Ізраїлю в 1948 році.

Наші два народи мають багато спільних сторінок історії. Як ви знаєте, чимало вихідців з України брали участь у створенні і розвитку Держави Ізраїль, обіймали посади прем'єрів, президентів, активно сприяли розвитку культури, економіки, політичного іміджу країни. На жаль, серед цих сторінок є не тільки радісні, але і криваві, такі як Голокост єврейського народу - в цьому році ми будемо відзначати трагічну річницю подій у Бабиному Яру: рівно 75 років тому десятки тисяч євреїв були розстріляні в Києві.

Як сказала пані Ландвер, незважаючи на те, що ці жахливі події залишили глибокий шрам на обличчі історії, наші народи протягом чверті століття йдуть поруч, дружать і люблять один одного. «Ізраїль виник як диво, створене в пустелі, завдяки силі духу людей, які вірили в загальну ідею. Україна, як Ізраїль, буде процвітати і жити в світі саме завдяки патріотам, які вірять в цю країну. В Ізраїлі немає корисних копалин, але є люди і технології, які вони створюють. В Україні такий родючий грунт і такі люди, що разом з ізраїльськими технологіями можна нагодувати півсвіту», - так сказала Софа Ландвер про відносини України та Ізраїлю.

Я багато разів говорив, що сьогодні ізраїльтяни як ніхто інший в світі розуміють український народ, який, як і громадяни Ізраїлю, відстоює незалежність зі зброєю в руках і проводжає своїх чоловіків, синів, батьків на війну. Слова ізраїльських гостей ще раз підтвердили це. Кожен з виступаючих говорив про мир, благополуччя, стабільний розвиток і співпрацю наших країн. Ізраїльтяни ще раз довели, що готові ділитися всім своїм досвідом в питаннях розвитку держави, існуванні в умовах війни з Україною.

За останні кілька років двосторонні відносини між нашими країнами стрімко розвиваються, завдяки скасуванню візового режиму. Про це говорить ділова активність між Україною та Ізраїлем і збільшення туристичного потоку. На мій погляд, саме готовність Ізраїлю відкрити свої кордони для українців стала каталізатором для початку переговорів про безвізовий режим з ЄС.

На сьогоднішній день одним з найбільш актуальних питань подальшого розвитку відносин між Україною та Ізраїлем є підписання угоди про Зону вільної торгівлі. Упевнений, що завдяки спільній роботі всіх, хто підтримує розвиток двосторонніх відносин між нашими державами, цей процес буде завершений в максимально короткі терміни.

Мені дуже приємно було бачити в залі таку кількість політиків, дипломатів, громадських діячів, яким не байдужа тема взаємин України та Ізраїлю. Хочу подякувати не тільки тим, хто відвідав вчорашній прийом, а й тим, хто протягом чверті століття розвивав і підтримував по-справжньому дружні відносини між Україною та Ізраїлем. Я твердо впевнений, що і український і ізраїльський народи зможуть подолати усі труднощі та проблеми і відносини між нашими країнами будуть тільки зміцнюватися з року в рік.

Немає коментарів:

Дописати коментар