понеділок, 12 вересня 2016 р.

У 2005 році в Ізраїлі почалася жахлива посуха, яка принесла багатомільонні економічні збитки, як для фермерів, так і для держави в цілому.


Стан справ був настільки важиким, що в будь-яку хвилину вода в кранах могла просто зникнути. Немає сенсу сперечатися з природою, але ізраїльтяни вирішили, що якщо закони природи не хочуть мінятися під їх потреби, то потрібно шукати вихід в законах людських.

Тоді були прийняті термінові заходи зі збереження водних ресурсів, причому кампанія розгорнулася на державному рівні. Уряд, органи місцевого самоврядування, всі ЗМІ почали інформаційну роботу з населенням. Перш за все, були введені величезні штрафи за перевитрату води, ізраїльтянам заборонили поливати газони, мити машину зі шлангу, рекомендувалося приймати душ не більше 2 хвилин, а якщо у вас протікає труба, яку ви не хочете ремонтувати - вас оштрафують.

Однак кількості прісної води в Ізраїлі недостатньо, щоб вільно забезпечити всіх. Тому ізраїльтянам довелося знаходити нові способи, щоб підвищити обсяги подачі води і знизити обсяги споживання. Цей процес контролювало Агентство з питань водних ресурсів, утворене в 2007 році.

Особливий наголос було зроблено на опріснення морської води. В результаті за останні 10 років почали роботу п'ять потужних заводи з опріснення. Спільними зусиллями вони забезпечать країну 113 млрд. літрами прісної води - до 2020 року має бути вже 757 млрд. літрів. Крім цього, ізраїльтяни почали використовувати воду з усіх можливих джерел.

З цифрами зрозуміло, тепер поясню, що це означає на практиці. Наприклад, школа купує обладнання для збору дощової води, яке на 90% покриває її потреби: інші 10% купуються у міста. При цьому покупка обладнання окупається досить швидко, тому що вода в Ізраїлі дуже дорога. Сама ж школа навчає дітей раціональному використанню водних ресурсів, а діти - як не парадоксально - застосовують ці навички вдома і вчать своїх батьків дбайливіше ставиться до води.

Що стосується використання морської води, то, як я вже розповідав раніше, вона з моря потрапляє в крани менш ніж за годину. Близько третини всієї води, яку використовують ізраїльтяни - морська, і за прогнозами фахівців, кількість її використання досягне не менше 70%. Ця вода використовується як для поливу полів, так і в гігієнічних потребах. Питання: приморським містам України завадили б такі системи?

Ще одне джерело води, який використовують ізраїльтяни - повторно очищена вода. Сьогодні Ізраїль є лідером з переробки і повторного використання стічних вод: для цього використовується понад 80% загальної кількості стічних вод Ізраїлю. Приміром Іспанія використовує тільки 17%.

Сьогодні посуха не загрожує Ізраїлю. Вірніше сказати, Ізраїль не так вже й залежить від того, яка погода на вулиці. Ось вам ще один приклад раціонального підходу в вирішення проблеми.

Немає коментарів:

Дописати коментар