пʼятниця, 2 вересня 2016 р.

З проблемою утилізації сміттєвих відходів стикається кожне сучасне місто.


В середньому кожна людина створює 2 кг відходів щодня, а заводи з утилізації в багатьох українських містах ще радянського виробництва. Як «вирішують» цю проблему в Україні? Правильно - створюють величезні звалища, які потім горять, отруюють воду, повітря і грунт.

В Ізраїлі утилізація відходів також процес дорогий і проблемний, але тут проблеми намагаються вирішити, а не створити нові. Всі добре знають, що харчові відходи - найцінніше джерело газу і добрив. Тому ізраїльтяни створили спеціальну біогазову систему для домашнього використання, яка перетворює харчові відходи в газ для приготування їжі, а також в рідке добриво. Ізраїльський стартап HomeBiogas пристосований для приватних будинків. Система представля собою простий герметичний бак розміром 1,5 на 1,5 метра. У ньому з 3 кг відходів виділяється газ, достатній для 3 годин приготування їжі. От вміють в Ізраїлі робити гроші зі сміття і все тут! При сьогоднішній вартості комунальних тарифів, думаю, що це таке ноу-хау було б дуже актуальним і для українців.

Мало того, побічним продуктом діяльності пристрою є високоякісне рідке добриво, яке вдвічі збільшує врожайність на городі і економить воду для поливу. Для функціонування підключати такий пристрій нікуди не треба, йому не потрібне зовнішнє джерело живлення - все працює на механічних і біологічних процесах.

Вартість такого пристрою 1 000 доларів. Сьогодні HomeBiogas продається вже в 35 країнах світу. Цікаво, що основними покупцями стартапу є країни, що розвиваються, де люди потерпають від браку енергії і змушені готувати на дровах або вугіллі і суперрозвинуті країни, де жителі дбають про екологію і займаються роздільною переробкою відходів.

Поки українці вирощують і викидають тонни харчових відходів, ізраїльтяни роблять на них гроші і будують бізнес. Упевнений, що в Україні такий продукт теж був би вкрай корисним і затребуваним.

Немає коментарів:

Дописати коментар