пʼятниця, 23 вересня 2016 р.

«Українські фахівці створили новий надпотужний комп'ютер!», «Київська Силіконова долина зробила прорив у сфері високих технологій».


Ось такі заголовки зараз могла б публікувати вся світова преса, якби історія склалася трохи інакше.

А все почалося багато років тому. Мало хто знає, що перший в континентальній Європі комп'ютер був створений 65 років тому, в 1951 році, саме в Україні. Цей агрегат називався Мала електронна лічильна машина - МЕЛМ. Незважаючи на скромне слово «Мала», вона налічувала 6000 електронних ламп і ледь вмістилася в лівому крилі будівлі лабораторії обчислювальної техніки Інституту електротехніки АН УРСР під керівництвом академіка Сергія Олексійовича Лебедєва.

Робота над проектом розпочалася після війни, в 1948 році, а до 1950 року машина була змонтована в будівлі колишнього монастиря під Києвом. 25 грудня 1951 МЕЛМ була прийнята комісією Академії наук і офіційно введена в експлуатацію. На той час аналогічні машини були тільки у США і Великобританії. Машина активно експлуатувалася до 57 року, в тому числі і при створенні водневої бомби. Якби не війна, робота над першим комп'ютером могла бути закінчена і раніше.

МЕЛМ працювала з небаченою на ті часи швидкістю - 3 тисячі операцій на хвилину, робила операції віднімання, додавання, множення, ділення, зсуву, порівняння з урахуванням знаку, порівняння за абсолютною величиною, передачу управління, передачу чисел з магнітного барабану і складання команд. У 1952 році МЕЛМ була практично єдиною в країні ЕОМ, на якій вирішувалися різні науково-технічні задачі з термоядерних процесів, космічних польотів і ракетної техніки, далеких ліній електропередач, механіки, статистичного контролю якості. При побудові машини інженери використали 6 тисяч електронних ламп загальною потужністю 25 кВт: коли всю цю міць одночасно включили, то приміщення лабораторії перетворилося в тропіки. Технікам довелося в терміновому порядку розбирати стелю, щоб відвести з кімнати хоча б частину тепла.

Приблизно в той же час, в 1955 році в інституті Вейцмана свої перші розрахунки зробив перший ізраїльський комп'ютер, який отримав при створенні ім'я WEIZAC. Своєю появою він зобов'язаний трьом євреям: Джону фон Нейману, Альберту Ейнштейну і Хаїму Лейбу Пекерісу. Коли мова зайшла про створення ізраїльського комп'ютера, Ейнштейн скептично запитував, навіщо потрібен комп'ютер такій маленькій країні. Йому заперечував не менш геніальний математик фон Нейман, який в той час розробляв свій комп'ютер в Прінстоні, США. У тому ж інституті працював і Хаїм Пекеріс, вчений в галузі геофізики та прикладної математики, який очолив відділення прикладної математики в науково-дослідному інституті в Реховоті.

Вісім років WEIZAC сумлінно розраховував припливи і відливи, з його допомогою проводилися розрахунки атомної спектроскопії, ймовірності землетрусів, рентгенівської кристалографії і багато іншого. На той момент в Ізраїлі розроблялося кілька серйозних наукових проектів, а комп'ютер був всього один, тому до нього вишикувалася довга черга фахівців. Так класична ситуація «попит породжує пропозицію» стала поштовхом для швидкого розвиватку сфери інформаційних технологій, яка через кілька десятиліть вивела Ізраїль на лідируючі позиції світового хайтека.

Немає коментарів:

Дописати коментар