понеділок, 5 вересня 2016 р.

Вчора, 4 вересня, відбулася видатна подія, на яку чекали не лише єврейська громада та мешканці Львова, а й світове єврейство.






В неділю у Львові було відкрито меморіальний громадський проект «Простір Синагог». Як Почесного консула Держави Ізраїль в Західному регіоні мене було запрошено до участі у церемонії відкриття цього знакового місця.

Мова йде про впорядкування та відновлення частини Єврейського кварталу у Львові, де стояла синагога «Золота Роза», Велика міська синагога та будинок для навчання Бейт Гамідраш. Усі ці споруди було зруйновано в роки Голокосту і протягом тривалого часу вони просто продовжували руйнуватися. За більш як рік вдалось законсервувати вцілілі залишки синагоги «Золота Роза», облаштувати на її території дренажну систему, автентичний фундамент Бейт Гамідрашу було очищено від бетону та помарковано білим каменем. Також було встановлено меморіальну інсталяцію «Увіковічнення» із цитатами мешканців Львова та людей, пов’язаних з містом, які були євреями, демонтовано літній майданчик сусіднього ресторану та висаджено нові дерева. У 2017 році планується початок робіт на ділянці Великої міської синагоги. Зазначу, що це перший в Україні випадок, коли вшанування місць єврейської історії ініціювали та реалізували не громадські організації чи фонди, а міська рада у співпраці з партнерами.

В урочистій церемонії відкриття взяли участь міський голова Львова Андрій Садовий, Надзвичайний та Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина Ернст Райхель, радник посольства Держави Ізраїль в Україні Геннадій Поліщук, представники депутатського корпусу, партнерських організацій та дослідницьких інституцій, люди, які пережили Голокост, та їх нащадки.

Львів завжди був містом полікультурним, тут співіснувало багато різних громад. З самого початку Львів став для євреїв рідним. Цей комплекс – це можливість не тільки більше дізнатися про історію Львова, а доторкнутися до частки єврейської душі. Протягом довгих років багато людей забули свою історію, але зараз вони повертаються до неї. Сьогодні нащадки галицьких євреїв приїжджають сюди, щоб зануритись у цю дивовижну атмосферу і відчути єдність. Але це не лише єврейська історія, це і історія українців, які протягом століть жили разом.

Я вдячний всім тим, хто доклав зусиль для створення цього чудового комплексу. Хочу ще раз подякувати Львівській міській адміністрації та особисто пану Андрію Садовому за таку підтримку єврейської громади та учать у цьому проекті. Якщо б в усіх містах України так відносились до пам’яток єврейської культури, хоч на 50%, я б був дуже радий.

Зараз Україна переживає нелегкі часи, але такі проекти демонструють незламність нашого духу. Вважаю, що наше завдання - передавати свою культурну спадщину нащадкам, щоб молоді люди розуміли хто вони і звідки. Гадаю це місце повинно стати одним з найулюбленіших для відпочинку львівян та гостей міста. Не знаю, чи відбудують тут «Золоту Розу», чи все залишиться як є, але впевнений, що це місце спонукатиме кожного до роздумів про себе, власну історію. Ще раз хочу привітати всіх із відкриттям «Простору синагог» та побажати натхнення в добрих справах. Впевнений, що це не останній проект в майбутньому ми побачимо ще чимало цікавих та корисних проектів.

Немає коментарів:

Дописати коментар