пʼятниця, 16 вересня 2016 р.

Сьогодні у Львові в 23 раз розпочав свою роботу «Форум видавців»: за три дні форуму організатори проведуть понад тисячу різних подій.


Форум як завжди збере весь цвіт української та європейської культурної еліти, щоб обговорити сучасні проблеми культури, літератури і геополітики.

Одним з центральних подій форуму в нинішньому році стане фестиваль «Місто Лемма», присвячений уродженцю Львова, єврею, письменнику-фантасту Станіславу Лемму. В рамках фестивалю пройдуть презентації, покази фільму, дискусійні клуби, віртуальні та реальні екскурсії місцями Лемма.

Ідея проведення подібного фестивалю належить польському інтелектуалу і дисиденту, екс-директору Інституту Книги Гжегожу Гауді і прихильнику Лема, культурному менеджеру, директору літературної частини програми «Вроцлав - європейська столиця культури 2016» Ірек Грін.

Станіслав Лем народився у 1921 році у Львові. Неперевершений письменник-фантаст, філософ, критик, есеїст, сатирик і футуролог, він буквально передбачав майбутнє нашої цивілізації. Його роботи передбачили розвиток сучасної науки та людської свідомості. Книги Лемма перекладено 41 мовою, його твори екранізовано десятки разів. Хто з вас не бачив «Соляріс»?

Цього року до львівського «Міста Лемма» з'їхалися учасники з різних міст України, Польщі, Сербії, Канади, Білорусі та Росії. Головною метою проведення фестивалю організатори називають пошук місць Лемма на мапі сучасного Львова, поширення ідей Лемма серед українських читачів. Надалі Фестиваль планують проводити регулярно - раз на два роки.

Взагалі єврейська тема в цьому році буде досить широко представлена ​​на Форумі. У програмі презентація книги «Бабин Яр» під редакцією доктора Владислава Гриневича і професора Роберта Магочі (Канада), презентація збірки «На перехресних шляхах: Іван Франко і єврейське питання в Галічині», презентація щоденників Рубена Фельдшу про Варшавське гетто, презентація книги доктора Роберта Магочі і Йоханана Петровського-Штерна «Євреї та українці: співжиття впродовж тисячоліття», презентація книги віршів для дітей Григорія Фальковича «Шалахмонесі» з ілюстраціями художника Павла Фішеля і інше. Програма більш ніж насичена.

Якщо ви ще не знайшли привід, щоб відвідати прекрасний Львів, то саме час це зробити зараз.

Немає коментарів:

Дописати коментар