четвер, 29 вересня 2016 р.

О 8 ранку 29 вересня 1941 року євреї Києва - жінки з малолітніми дітьми і люди похилого віку, усі ті, хто не зміг піти на фронт - за наказом окупаційної влади зібралися на вулиці Мельникова з документами і цінними речами біля пропускних пунктів.


Невиконання наказу загрожувало розстрілом.

«Наказується всім жидам міста Києва та околиць зібратися в понеділок 29 вересня 1941 року до год. 8 ранку при вул. Мельника - Доктерівській (коло кладовища).

Всі повинні забрати з собою документи, гроші і цінні речі, а також теплий одяг, білизну та ін.

Хто з жидів не виконає цього розпорядження і буде знайдений в іншому місці, буде розстріляний.

Хто з громадян проникне в залишені жидами квартири і привласнить собі речі, буде розстріляний ».

За перші два дні розстрілів в Бабиному Яру було вбито 33 771 людина, не рахуючи дітей до трьох років. Масові страти продовжилися на початку жовтня і тривали до кінця окупації. За різними оцінками всього в Бабиному Яру за два роки було знищено до 200 тисяч осіб - євреїв, українців, росіян, ромів, караїмів. Найстаршій, хто зустрів смерть у Бабиному Яру, була 103-річна жінка, наймолодшою - триденна дівчинка.

Тут вбивали військовополонених, партизан, моряків, спортсменів, письменників, рабинів і священиків. За свідченнями тих небагатьох, кому вдалося уникнути смерті, оголених людей били, розстрілювали і скидали в ями в 2-3 шари. Після цього яму засипали і бралися за наступну групу.

Масштаб злочину, вчиненого тут, усвідомити дуже складно. Протягом десятків років ці звірячі злочини замовчувалися. Сьогодні ми по крихтах відновлюємо пам'ять про десятки тисяч безневинних жертв, убитих в Бабиному Яру.

Бабин Яр є символом всіх страждань, несправедливості і варварства, які приніс Голокост. Він є місцем пам'яті і для євреїв, і для українців. Сьогодні Україна схилить голову, щоб віддати данину пам'яті перед жертвами кривавих злочинів, скоєних в ім'я однієї країни.

Трагедія євреїв дуже зрозуміла українцям і дуже страшно, що до сих пір людей ділять за національною ознакою. До сих пір існує поділ на «вищі» і «нижчі раси», і до сих пір люди стають жертвами божевільних убивць, які вирішили, що саме вони можуть писати історію.

Україна пам'ятає про страшні події своєї історії і сьогодні сотні людей прийдуть до Бабиного Яру, щоб нагадати всьому світу про трагедію розстріляних тут людей. Їх імена не будуть забуті, вони стануть символом єдності для всіх народів, що населяють нашу країну.

Немає коментарів:

Дописати коментар