середа, 14 вересня 2016 р.

Я хочу розповісти вам про зв'язок поколінь в багатонаціональному Ізраїлі.


З самого початку великих алій в Ізраїлі виникла проблема: як можна об'єднати людей різного віку, культурних традицій і просто звичок, які живуть в одній державі? Зовні - сусіди, які з усіх боків хочуть знищити, всередині - збірна солянка нових репатріантів, а історія народу була перервана на 2 тисячі років.

Ізраїльтяни вирішили, що потрібно просто почати з того місця, де зупинилися їх попередники - на початку нашої ери і відродити давні традиції, зробити їх спільними. Одним з таких символів відродженого Ізраїлю стала фортеця Масада, побудована на березі Мертвого моря царем Іродом в 30-х рр. н.е.. Цар Ірод побудував неприступну фортецю: з двома палацами, оборонними спорудами, римськими лазнями (і це на скелі в пустелі), повну запасів провізії. У 66 році н.е. фортецю зайняли повстанці, що виступили проти влади Риму. Разом з дітьми і жінками їх було 960 чоловік. Коли римляни обложили Масаду, то розбили навколо 8 таборів і почали облогу, яка тривала 5 місяців. Римляни не йшли на штурм, бо знали, що їм не взяти місто на скелі, і що втрати будуть більше за виграш. Тому приготувалися, якщо треба, роками просто чекати внизу, коли дух євреїв зламається і вони самі спустяться з гори. У повстанців просто не було шансів: вони знали, що римляни не прощають заколотників і стратять всіх причетних, а жінок і дітей продадуть в рабство.

Тоді вони знайшли єдиний вихід, який бачили в цій ситуації: вони не здали фортецю, не зрадили своїм поглядам і не визнали свою поразку. Вони вирішили самостійно розпорядиться тим, що у них іще залишалося - своїм життям і вбити себе. Проблема в тому, що іудаїзм забороняє самогубства. Тоді було прийнято рішення, згідно з яким десять найкращих воїнів принесуть смерть іншим членам табору, а потім, відповідно до жеребу, один з них вб'є дев'ятьох товаришів і себе. Таким чином, тільки одна душа залишилася б грішною, замість 960.

Неймовірна історія про неймовірне народ! Але найдивніше те, що і сьогодні Масада бачить ізраїльських солдатів: на території фортеці приймають присягу новобранці елітних частин ізраїльської армії. Виголошуючи присягу, вони кажуть: «Масада не впаде знову!». Сьогодні Масада стала символом виживання євреїв, незважаючи ні на що. Сюди приходять сім'ями, щоб розповісти про силу духу спільних предків, щоб кожен міг відчути свою причетність. 2 тисячі років, після руйнування Храму, євреї були покірними, ні з ким не воювали і, здавалося б, розучилися захищати себе. Але, варто було їм повернутися додому, як все встало на свої місця: сьогодні Армія оборони Ізраїлю - одна з найсильніших в світі, а її солдати, об'єднані спільною ідеєю, виявляють ту ж силу духу, хоробрість і мужність, що і захисники Масади.

Немає коментарів:

Дописати коментар