вівторок, 6 вересня 2016 р.

Ізраїль - незвичайна країна з дивовижними людьми, кожен з яких зробив свій внесок у формування цієї мультикультурної держави.


Такий мікс традицій, є хорошим грунтом для унікальних ідей. А що іще залишається в країні, де землі мало, корисних копалин немає, води мало?

Євреї не були б євреями, якби не знаходили вихід з будь-якої критичної ситуації: в умовах, коли інші просто існували б у своїй безводної пустелі, ізраїльтяни зробили ставку на найбільше багатство, яке мають - на людей. В Ізраїлі давно зрозуміли, що основний ресурс країни - це люди з їхніми ідеями. Екстремальні умови вимагають таких же пропозицій, і ізраїльтяни видають такі пропозиції. Немає води? Будемо поливати по краплині кожне дерево. Немає електрики? Так в пустелі повно сонця, яке буде давати його цілий рік. Немає їжі? Побудуємо теплиці і будемо збирати по 4 врожаї на рік.

Іноді подібні ідеї здаються зовсім дивними, але вони дійсно працюють. Так нещодавно ізраїльський стартап SuperMeat розробив технологію створення культивованого м'яса з клітин курей. В безпечному та контрольованому середовищі поза тілом птиці винахідники планують вирощувати курячі грудки. І це тільки на початку: з часом стартап має намір зробити культивоване м'ясо повноцінною заміною м'яса тваринного походження. Мало того, розробники запевняють, що пристрої з вирощування м'яса будуть доступні рядовим покупцям.

Вже зараз вчені навчилися вирощувати тваринні клітини, але це надзвичайно дорого. А ізраїльський стартап пропонує вирощувати органічне м'ясо в середовищі, яке імітує фізіологію тварини, що дозволить здешевити процес. Крім очевидної економічної вигоди, таке м'ясо можна буде збагатити білком, жирними кислотами Омега-3, вітамінами, кальцієм і залізом.

Зараз розробники збирають кошти, щоб запустити виробництво. Цікаво, що скажуть вегани про таке м'ясо, яке вироблятиметься без насильства над тваринами?

Немає коментарів:

Дописати коментар