пʼятниця, 30 вересня 2016 р.

Сьогодні світ попрощався з Шимоном Пересом.


Можна багато говорити про те, якою була ця людина, але слова не можуть показати величини його справ і їх важливості для світу. Зате велич батька-засновника Ізраїлю можна зрозуміти, подивившись список тих, хто прийшов провести його в останню путь.

На жалобній церемонії, на горі Герцля зібралися лідери країн з усього світу. Шану великому синові Ізраїлю прибули висловити американський президент Барак Обама і держсекретар Джон Керрі, екс-президент США Білл Клінтон. На церемонії прощання був також український президент Петро Порошенко. Всього для прощання з Шимоном Пересом прибули делегації з 80 країн світу, в тому числі президенти, глави урядів, спікери парламентів, керівники МЗС, представники королівських родин. З ним прощалися як з другом, з колегою, з учителем.

Президент Обама, виступаючи на церемонії прощання, сказав, що Перес був справжнім сіоністом і вірив в те, що «сіоністська ідея буде захищена найкращим чином лише тоді, коли палестинці створять власну державу». Він зазначив також, що Пересу не судилося побачити здійснення своєї мрії і визнав, що близькосхідний регіон зараз знаходиться в стані хаосу.

Свою промову Барак Обама завершив дуже зворушливо, коли сказав на івриті: «Тода раба, хавер якар» - «Велике спасибі, дорогий друже».

Президент Ізраїлю Реувен Рівлін, який перервав свій візит до України, щоб попрощатися з Пересом, сказав про те, що Шимон Перес був політичним лідером, який умів втілювати в життя свої найсміливіші мрії.

Глава уряду Ізраїлю Біньямін Нетаньяху визнав, що він не завжди погоджувався з політичними поглядами Шимона Переса, але, з часом, зрозумів правильність обраного ним шляху: «Ізраїль повинен бути сильною державою, але при цьому вміти налагоджувати мирні відносини зі своїми сусідами» - говорив Перес .

Звичайно ж, пан Нетаньяху згадав і знамениту операцію зі звільнення заручників в угандійському аеропорту Ентеббе в 1976 році: в цій операції, на проведенні якої наполягав Шимон Перес і якою він керував, загинув командир спецназу Йонатан Нетаньяху - брат нинішнього прем'єр-міністра Ізраїлю.

За словами колег, Шимон Перес був дуже простий у спілкуванні з оточуючими. «Перес приходив в мою парламентську резиденцію навіть у віці 90 років. Він за руку вітався з усіма службовцями, був простий у спілкуванні і поважав людей », - так описав колишнього президента голова Кнесету Юлій Едельштейн.

Колишній американський президент Білл Клінтон заявив про те, що Шимон Перес залишався оптимістом в будь-якій ситуації, завжди був вірний обраному шляху і ніколи не впадав у відчай в своєму прагненні досягти миру на Близькому Сході.

Справжнє визнання - це коли твою правоту визнають не тільки твої друзі, а й опоненти. На похоронах Шимона Переса, крім лідерів Франції, Німеччини, Італії, Великобританії, Австрії та інших європейських країн, приїхав лідер палестинців Махмуд Аббас. Ізраїль не був готовий приймати палестинців офіційно, тому Аббас прибув у приватному порядку, щоб віддати данину своєму колезі.

Прощай, великий син Ізраїлю, патріот і мрійник! Спочивай з миром.

Немає коментарів:

Дописати коментар