середа, 21 вересня 2016 р.

Я хочу розповісти вам дивовижну історію про одного єврейського хлопчика, який народився в Золочеві на Львівщині.


Незадовго до початку війни 18 липня 1937 року, в родині випускника Львівського політехнічного інституту Гілеля Сафрана і вчительки Клари Сафран народився син, якого назвали на честь норвезького мандрівника Руала Амундсена.

У 1941 році, з початку окупації, родина Сафран опинилася в нацистському таборі, звідки Руал з матір'ю втікли два роки по тому. Його батько був звинувачений в організації масової втечі і розстріляний. Руала і його матір чекала така ж доля, якби не простий сільський учитель Микола Дзюк з Уніва: в 1943-1944 роках він переховував шестирічного хлопчика і його сім'ю в місцевій школі.

Після приходу радянських військ, Сафрани переїхали до Кракова, де Клара вийшла заміж за Пауля Хоффмана. Розуміючи, що нічого хорошого від радянської окупації в Польщі не буде, Хоффмани переселяються в США в 1949 році. Тут вже в 25 років Роалд Хоффман - так тепер стали звати Руала - захищає докторську дисертацію по хімії в Гарварді.

Його роботи з хімічної кінетики та вивчення хімічних реакцій стають відомими, а сам професор Хоффман починає працювати з провідними університетами та вченими світу, його ім'ям називають хімічні закони. У 1981 році, коли Роалду Хоффману було всього 44 роки, він отримує Нобелівську премію з хімії.

У 2006 році пан Хоффман відвідав Україну і зустрівся з родичами Миколи Дзюка, завдяки якому йому вдалося вижити під час Голокосту. Він познайомив з ними своїх дітей і онуків. А в минулому році Нобелівський лауреат удостоїв своєю присутністю Львівський університет, де прочитав лекцію, поспілкувався зі студентами та професурою. До речі, пан Хоффман закликає активно підтримувати молодих українських вчених по всьому світу. На його думку, саме вони повинні скласти майбутнє нашої країни.

Сьогодні Роалд Хоффман працює в Корнелльському університеті штату Нью-Йорк, є членом Національної академії наук США, Американської асоціації фундаментальних наук, Американського фізичного товариства, Міжнародної академії квантово-молекулярних досліджень, почесним доктором Королівського технологічного інституту в Швеції, Йельського і Львівського університету та інше. Він вільно говорить англійською, німецькою, французькою, російською та шведською мовами, чудово розуміє українську та польську. Роалд Хоффман – єдиний серед нині живих Нобелівських лауреатів, який народився на території України. У 2014 році він був одним з тих, хто підписав звернення академічної спільноти на підтримку Євромайдану та Революції Гідності.

Тільки подумайте: ні війна, ні Голокост, ні тоталітарні режими не стали перешкодою, щоб від підвалу в унівській школі піднятися до Нобелівської премії! Такі історії, безумовно, надихають і є хорошим прикладом для всіх тих, хто перестав вірити у власні сили.

Немає коментарів:

Дописати коментар