понеділок, 19 вересня 2016 р.

Два дні тому ізраїльська технологія врятувала близько мільйона життів: в ніч на 17 вересня біля берегів Чилі стався сильний землетрус магнітудою 8,3-8,4 бали.


Всі прибережні міста - а це мільйони людей - опинилися під загрозою цунамі. В результаті стихійного лиха, не дивлячись на значні руйнування, загинули всього 10 осіб. Значних жертв вдалося уникнути завдяки ізраїльської системі раннього оповіщення компанії eVigilo, без якої число жертв напевно було б на кілька порядків вище.

Система раннього оповіщення працює в Чилі ще з 2011 року: її встановили після руйнівного землетрусу 2010 року. Тоді загинули понад 800 осіб, 1200 зникли безвісти, а близько 2 мільйонів людей залишилися без даху над головою. Ні, в Чилі та на той момент була система раннього оповіщення, тільки саме оповіщення вона прислала вже після того, як цунамі накрило узбережжя. Тоді чилійський уряд вирішив купити у ізраїльтян систему компанії eVigilo - невеликої фірми, яка зуміла обійти великі міжнародні компанії.

Ізраїльська технологія показала себе чудово: 1 квітня 2014 року, коли в Чилі стався аналогічний землетрус, вона отримала «бойове хрещення», вчасно попередивши мільйони чилійців про 8-мибальний землетрус і наближення цунамі. Люди мали достатню кількість часу для евакуації в безпечну місцевість, тому ніяких значних жертв не було.

Система раннього оповіщення eVigilo розсилає миттєві повідомлення, використовуючи технологію CellBroadcast, що дозволяє передавати необхідну інформацію на мобільні телефони протягом 12-20 секунд, причому без участі операторів стільникового зв'язку. Розсилка проводиться без прив'язки до номерів, повідомлення отримують всі мобільні телефони на певній території. Крім того, вона може в автоматичному режимі перехоплювати сигнал теле- і радіомовлення, щоб попередити про небезпеку. Система оповіщення пускає в хід вуличні сирени і повідомляє про небезпеку і необхідність термінової евакуації. Її тривожний сигнал також поширюється через інтернет користувачам.

На прес-конференції для іноземних журналістів представник чилійського уряду подякував ізраїльській компанії, підкресливши, що без системи eVigilo число жертв було б у багато разів більше.

Технології eVigilo придбали багато країн світу. Серед клієнтів eVigilo - ізраїльське Управління тилом і служби порятунку декількох європейських держав. До речі, в самому Ізраїлі більше 3100 сирен попередження і більшість з них розташовані в міських районах. Сирени використовуються, як правило, для попередження про повітряні нальоти і ракетні удари, якщо вони загрожують цивільному населенню, і врятували вже не одну сотню життів.

«Попереджений - значить, озброєний», - цьому принципу слідують в Ізраїлі і не розраховують на те, що війна далеко і ракети не долетять до міст. Що ж до України, то у нас цивільне населення може покладатися на швидкість власної реакції і щасливий випадок.

Немає коментарів:

Дописати коментар