четвер, 8 вересня 2016 р.

Сьогодні я розповім про досвід Ізраїлю в одній із безвихідних ситуацій.


Хоча майже все, що роблять ізраїльтяни, було створено саме в умовах, коли залишалося або загинути, або знайти вихід.

Ви знаєте, близько 80% території Ізраїлю займає безводна пустеля, інша земля не краща. З цієї точки зору Ізраїлю похвалитися правда нічим: корисних копалин тут фактично немає, в той час, коли сусіди успішно викачують із земних надр нафту і газ, Ізраїлю дісталися камені, скелі, пісок і Мертве море. «Немає запасів в пустелі, знайдемо в морі» - мабуть так вирішили ізраїльські інженери і відкрили кілька великих газових родовищ в Середземному морі.

Треба сказати, що несприятливі природні умови взагалі не зупиняють ізраїльтян, вони швидше стають таким собі викликом для них. Ось вам приклад такої взаємодії: в пустелі Негев ізраїльські вчені навчилися вирощувати рибу. Для цього вони буквально пробурили пустелю наскрізь: до найближчого моря звідси 300 км, тому воду довелося добувати з кілометрової глибини. Найцікавіше, що живе тут не річкова, а морська риба, якій для виживання потрібно море.

Потрібно - зробимо, вирішили ізраїльтяни і викопали посеред пустелі море. Навіть два: одне для риби, друге для фільтрування води. Вода з надр пустелі, якою їх заповнили - солона і дуже схожа на морську, риба живе в ній чудово.

Звичайно, тут не обійшлося без ізраїльських технологій: за станом води, кількістю корму і кисню в воді стежать комп'ютери. Причому якість води аналізується постійно. Якщо вода не відповідає нормам, її скидають у спеціальний басейн, де очищають без реагентів, а за допомогою особливих видів бактерій.

Ізраїльські вчені стверджують, що таке виробництво риби вигідне не тільки з економічної точки зору: даний спосіб вирощування риби дає можливість морям відпочити від взаємодії з людиною і відновити свої природні ресурси. Крім того, таким методом можна вирощувати більшу кількість видів риби, ніж це передбачила природа. Ну і очевидно, що розвиток такого методу дозволить почати розводити рибу в тих місцях, де в ній є необхідність і куди її важко або невигідно доставляти.

Нагодувати голодних, створити робочі місця і зробити чергове диво – таке щоденне життя Ізраїлю.

Немає коментарів:

Дописати коментар